Pages

donderdag 16 juni 2011

Leo wil leren vissen met de boot, 14 juni 2011

Enige weken geleden kreeg ik contact met Leo. Hij bezit sinds kort een visboot, maar vist tot dan uitsluitend vanaf de oever. Hij wil een dag mee om te leren hoe vanuit de boot te vissen en dan in het bijzonder op roofvis. Hij kent de omgeving en de mogelijkheden vanaf de oever nabij zijn woonplaats erg goed en daar gaan we dan ook aan de slag.

We ontmoeten elkaar bij de locatie waar de Princecraft te water kan. Al snel is de boot gereed, mede dank zij de behulpzame handen van Leo. Hij heeft er duidelijk gevoel voor en weet wat er komt kijken. Tegelijkertijd doet hij zijn voordeel met de manier waarop ik de zaken aanpak. De dingen die hem aanspreken pikt hij eruit en vraagt door waar hij wil weten wat de reden is dat ik zo doe. In die gemoedelijke sfeer laten we de boot te water en houden dit de hele dag vast.

De rivier is niet erg behulpzaam bij het activeren van de vis. We horen de geluiden van andere vissers over de slechte resultaten van de laatste tijd en zien dat de rivier meer overeenkomsten vertoont met een groot meer waarin het heldere water stil staat, dan met het dynamische karakter van een rivier. Ons doel is echter dat Leo zoveel mogelijk inzicht krijgt in verschillende technieken en daar ervaring mee opdoet. Dat kan onder deze omstandigheden uitstekend, omdat het weer ons geen enkele beperking oplegt.


We trollen geruime tijd in de oever en tegelijkertijd dieper achter de boot. Het levert geen enkele aanbeet op. In een dieper gat gaan we verticalen. Leo leert dat de bewegingen gecontroleerd en beheerst moeten zijn om goed te kunnen voelen wat er gebeurt en om alert te kunnen reageren. Ditzelfde zetten we voort met het werpend vissen met shads. Deze laten we rustig het talut afzakken, op zoek naar rovers.

Een meelopende grote shad krijgt een flinke aanbeet, maar de vis haakt zich niet. Ik laat Leo zien hoe er met jerkbaits en rubber tussen de waterplanten door kan worden gevist en de i-pilot levert daaraan een prima bijdrage. De ankerfunctie is een prima hulpmiddel om de boot mooi op één plek te houden en je helemaal te kunnen concentreren op het vissen. Zodoende kan ik alle aandacht houden bij wat Leo doet.

Omdat er verder geen enkele activiteit is te bespeuren, varen we verder. op aanwijzing van Leo varen we een kleiner water op. Daar zetten we kleine pluggen in die we diep vissen. Op dit gebied valt er ook een hoop te leren. Meerdere keren raakt Leo vast, maar met geduld en rustig terugvaren, weten we de pluggen telkens weer te lossen. Nu komen er aanbeten door en vele baarzen melden zich. Ook een snoekje doet een duit in het zakje. De prachtige kneiter van een baars steelt de show. Zo groot heeft Leo er nog nooit een in zijn handen gehad. We vissen hetzelfde water meerdere keren op en neer en met succes. Ondertussen trekken de futen onze aandacht met hun nesten en capriolen. Ze raken aan ons gewend en blijven na enige tijd op hun nest zitten. Leo blijkt een echte all rounder en heeft oog en oor voor alles om zich heen. Geen van beiden kennen we echter alle vogelgeluiden.

Dan komt het moment dat we de terugreis aanvaarden. Ondiep in de oevers van de rivier blijft het stil. We zoeken consequent de buitenbochten op, maar het blijft stil. Dan zet ik een dieper lopende plug in. Na enige tijd volgt er een stevige aanbeet en komt er van een meter of vijf een mooie snoekbaars in de boot. Dan besluiten we deze diepte aan te houden en Leo ervaart de verschillen tussen lichte hengels met klein aas en de stevige stok die een dieplopende plug aan kan. Ook het verschil van het vissen op de hand of met de hengel in de steun leert hij op deze manier snel en de daarbij behorende voor - en nadelen.


Op een diepr stuk besluiten we nog enige tijd te verticalen / diagonalen. Het mag echter niet baten. Ik had gehoopt dat Leo kennis zou mogen maken met zo'n keiharde verslavende aanbeet op de shad, maar helaas.

Bij het traileren oefenen we met de lijn die achter aan de boot is bevestigd om weerstand te kunnen bieden aan de harde wind. Deze probeert de boot telkens uit positie te brengen en maakt het traileren lastig. Ook dit is weer een belangrijk leermoment hoe een boot bij harde stroming of wind toch hanteerbaar te houden.

We hebben een geweldige dag gehad met drie soorten rovers in de boot. Daarbij opgeteld alle verschillende technieken en materialen die aan bod zijn gweest, maakt dat we beiden tevreden huiswaarts keren.