Pages

zaterdag 1 januari 2022

1 januari 2022 De voormalige visgids

  “De voormalige visgids”Omdat ik graag op en aan het water ben en er plezier aan beleef dit te delen met anderen, ben ik jarenlang op professionele wijze visgids geweest. 

Op en aan het water gaat er een wereld voor je open. Door te vissen voeg je daar een prachtige, spannende dimensie aan toe. Het is altijd weer boeiend, zowel voor jong als oud.

In een boot op het water ervaar je bovendien echte vrijheid. Geen hekken of sloten die de doorgang belemmeren, maar volledig gebruik maken van het water in weer en wind.


Vissen is voor alle leeftijden. Voor ouderen, die willen genieten van de rust en de vrije tijd, is het een geweldige ontspanning. Voor kinderen is het behalve zeer rustgevend ook heel leerzaam en spannend. Vaak is voor hen alles nog nieuw en iets dat ze samen met anderen kunnen doen en delen. Dan zijn er de volwassenen. Zij die gewoon even afstand willen nemen van de dagelijkse stress en beslommeringen of die in het vissen hun hobby hebben gevonden. Dit kan eenvoudig maar ook zeer geavanceerd zijn.

Maar zeker zo belangrijk zijn de therapeutische eigenschappen van het vissen. Zowel kinderen met gedragsproblematiek als mensen met traumatische ervaringen, bijvoorbeeld PTSS, kunnen baat hebben bij de hengelsport. En vergeet niet de gehandicapte mensen of mensen op leeftijd. Aspecten als sociaal contact en in verbinding komen met de natuur, zijn daarbij essentieel.

Verder is het belangrijk om met respect met de vissen om te gaan en ze dus voorzichtig te behandelen. Onder het motto “catch & release”, zet ik alle vissen terug in hun element. Zodoende wordt er geen schade aangebracht aan de visbestanden en kunnen we ook grote vis blijven vangen. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor alle vissers, wat mij betreft.


De liefde voor het vissen blijft.

Inmiddels heb ik het actieve gidsen ruim tien jaren gedaan en ben met vrijwel alle bovenstaande aspecten in aanraking gekomen. Nu heb ik behoefte aan meer vrijheid en minder verplichtingen. Vandaar dat ik nu een punt zet achter het professionele gidsen. Dit betekent zeker niet dat ik minder op het water zal zitten. Ik zal nog veelvuldig, ook in gezelschap, op het water te vinden zijn.