Pages

dinsdag 6 maart 2012

1 maart 2012 Een dag heerlijk relaxen op het water.

Frank heeft een drukke baan en vindt in het vissen een geweldige ontspanning. Vandaag laat hij het allemaal gebeuren, een geheel verzorgde visdag! Zijn eigen boot is besteld en wordt in mei geleverd. Dan wil hij er graag, samen met zijn zoon, op uit.  Omdat deze ook een verwoed visser is, zal dat zeker goed komen. Nu is hij zijn mogelijkheden aan het verkennen, zoals de wateren en het stallen van de boot / trailer. Frank is een ervaren visser en heeft zijn zaken goed voor elkaar. Hij weet waarover hij het heeft.

We hebben afgesproken bij de trailerhelling en komen vrijwel gelijk aan. De persoonlijke kennismaking kan beginnen. en de klik is er vrijwel direct. Al snel kan de boot te water en kunnen we aan de slag. Omdat de temperaturen stijgen, houdt ik er rekening mee dat de snoek mogelijk al hoger in het water ligt en dat we met jerken en werpen met rubber mogelijk een mooie vis kunnen verleiden. We werpen een uitdagende stek uit, met verschillende stukken kunstaas. Het gaat echter niet lukken.

Dan gaan we slepend in de richting van de rivier. We zijn al een poosje onderweg, als mijn Big Bullet wordt gegrepen. Een snoek van 70 cm komt even kijken en kan snel terug. Dit terugzetten vindt Frank, net als ik, één van de mooiste momenten van het vissen. Zo krijg ik weer de bevestiging dat onze oosterburen steeds meer en meer het catch & release principe aanhangen. Een positieve ontwikkeling!

Nadat de snoek is teruggezet, is het even later raak bij Frank. Een mooie snoekbaars van 55 cm komt binnen. Frank is er blij mee. Na even voor de foto te hebben geposeerd gaat deze de snoek achterna. Heel verheugend hoor, twee mooie vissen in korte tijd, twee soorten en allebei de vissers één.

Hierbij blijft het, ook na een extra rondje. Dus zetten we onze reis voort om Frank de gelegenheid te geven de mogelijkheden in deze omgeving te leren kennen. In een flinke vaart zetten we koers naar een andere plas. Even zitten we in een andere modus. In plaats van het gangetje van zo'n 3 km per uur tijdens het slepen, verplaatsen we ons zeker 10 x zo snel over de rivier. Ook dit maakt deel uit van de totale beleving van de dag.

Op de andere plas aangekomen zoeken we een mooi talud om te gaan verticalen. Ik zoek het talud af tussen de 10 en 15 meter. En al snel krijg ik met een forse tegenstander aan de stok. Omdat ik al een serie shads voor me heb uitgestald, moet ik tijdens de dril even ruimte maken voor de landing. Na enige tijd is de weerstand gebroken en komt er prachtig dikke baars in de oppervlakte. We zijn beiden zeer verheugd. Ik schep de vis om deze niet te verspelen. De lengte van 43 cm, in combinatie met de omvang van de vis, maakt dat ze indrukwekkend is. In het filmpje dat Frank op You Tube heeft geplaatst, "Maas Impression",  komt dit mooi tot uitdrukking.

http://www.youtube.com/watch?v=Z22eZ29Y08c&context=C3f61106ADOEgsToPDskIUV_T8RPTo4E_ZTcjKD1Az

Dan blijft het lange tijd stil, tot dat ook Frank weer aan kan slaan. Vanaf flinke diepte komt een klein snoekje even in de boot. Een echte dreumes. We hebben er veel plezier om en verheugen ons over de gevangen vissen. Verder blijft het stil daar beneden. Vandaar dat ik ander talud op zoek. Daar komt achter niets van af, hoewel de signalen ons regelmatig hoopvol stemmen. Andere stekken die af en toe interessant zijn, vertonen geen leven.

Daarom gaan we weer over op slepen. We maken heel wat meters en vissen schitterende stekken af. Het wil er bij mij niet in dat hier geen mooie vis te vangen is. Maar goed, uit ervaring weten we ook dat het vissen op de juiste plaats en op het juiste moment een mysterie blijft. En dit mysterie is het dus ook weer dat ons naar het water trekt. Omdat de omgeving afwisselend is, zowel boven als onder water, verveelt het vissen zeker niet en zoeken we in alle hoeken en gaten.

En in zo'n hoek gebeurt nu datgene waarvan ons vissershart sneller gaat kloppen. Er verschijnt een geweldige grijns op het gezicht van Frank, die heerlijk aan het drillen is. Ik ruim de andere hengels op en maak ruimte voor de landing. Nog steeds is er geen vis te zien, want die levert de strijd dicht bij de bodem. Langzaam geeft de vis uiteindelijk toe en komt in de oppervlakte. Yes, dit is geweldig, wat een schitterende vis! Snel halen we haar in de boot en schieten vele plaatjes, zodat we ons jaren later nog weten te herinneren wat deze dag ons allemaal heeft gebracht.

Dan gaat de vis terug. Frank laat haar op krachten komen, alvorens haar te laten gaan. Op enig moment laat ze weten dat het genoeg is en zien we haar met krachtige slagen de diepte ingaan.
Wat een dag zeg! Het is droog, weinig wind en de temperatuur is aangenaam. Met andere woorden, de omstandigheden die deze dag omlijsten, maken dat we optimaal kunnen genieten van het schilderij dat gaandeweg de dag steeds fraaier wordt. We bezegelen deze belevenis met een "Kleiner Hechtling". Een klein flesje kruidenbitter, die ik telkens opnieuw vul, omdat ik maar twee van die flesjes heb en de associatie met de onze sport niet beter kan. Geen drankfestijn op het water, maar een ritueel om zo'n opmerkelijke dag extra te accentueren.

Als we weer tot bedaren zijn gekomen, zetten we onze zoektocht voort. Hoewel we nog een aanbeet vermoeden, geeft deze locatie geen vis meer prijs. Dus kiezen we voor een andere stek en een andere benadering. Midden op de rivier zoeken we in de stroming naar willige vissen. Hierbij gebruiken we shads tot 15 cm met zware loodkoppen. Op deze manier kunnen we gecontroleerd vissen. Behalve enkele bijtende stenen, die onze shads in tweede instantie gelukkig weer prijs geven, gebeurt er niets. We blijven geruime tijd proberen en zoeken zowel diep als ondiep. Frank is blij met alle mogelijkheden die geboden worden en weet als ervaren visser dat vangen niet vanzelfsprekend is.

De tijd staat niet stil en dus moeten we zo langzamerhand terug naar de trailerhelling. Daarom verlaten we de rivier en slepend vervolgen we onze weg. Ik neem de tijd om zoveel mogelijk water en aantrekkelijke plekken uit te vissen. Terwijl ik een scherpere bocht maak op een diepte van 4 meter, krijg ik nog een aanbeet. De Storm Deep Thunderstick heeft gedaan waar het voor bedoeld is. Een snoekbaars van 62 cm heeft zich laten verleiden. We zijn hartstikke blij met deze vangst en Frank filmt er nog even op los. Voer voor de video, zo zal later blijken.

Met een bijzonder tevreden gevoel trekken we de boot uit het water. We nemen rustig de tijd voor het opruimen en kletsen nog even na. We schudden elkaar de hand met een "Tot ziens".  Dan keren we huiswaarts en nemen ieder onze eigen herinneringen mee .