Pages

zaterdag 28 november 2015

27 november 2015 Heerlijk vissen en genieten.

Een baars van 45 mag je toch een kneiter noemen!
Deze keer ga ik met Reinier op zijn thuiswater vissen. Dat is optimaal genieten van de techniek, het gezelschap en de mooie vissen. De teller eindigde op 28 stuks. Daar waren overigens ook hele kleine vissen bij, maar ook een echte kneiter.

Al vroeg ben ik onderweg en reis over brede autowegen met veel verkeer. Gelukkig stroomt het goed door en kan ik me tijdig melden bij de helling. We zijn niet de enigen die voor deze plek hebben gekozen deze dag. We komen meerdere bekenden tegen en meestal is het leuk om elkaar te zien. Je geeft elkaar een hand en wenst elkaar veel plezier op het water, om aan het einde van de dag weer afscheid te nemen. Van elkaar te vernemen dat je een geslaagde dag hebt gehad, zonder elkaar de maat te nemen over aantallen of afmetingen.

Maar ook heb je mensen met wie je op de één of andere manier geen klik hebt en zo'n persoon zie ik vandaag dus ook. Ik krijg andermaal het gevoel dat hij mij niet wil zien. Alsof hij zich geen houding weet te geven. Helemaal goed hoor! Naar zijn TV -programma's kijk ik ook al niet. Ik weet dat veel mensen hem adoreren, maar ik vind het gewoon niet interessant genoeg. Ik voel me dus niet aangetrokken en mogelijk voelt hij het naar mij toe net zo. Zo gaat het dus soms tussen mensen.

Als eerste vis een bot.
Het is wel fijn om Reinier weer te zien. We maken zijn Marcraft snel gereed en ik laad mijn spullen in. Dan kan de boot te water en ik houd hem aan het lijntje, terwijl Reinier de auto met trailer parkeert. Dan gaat het op naar de stekken. Tja welke stekken eigenlijk, want geen dag is immers gelijk. Bovendien spelen weer en wind een rol. Maar wij zitten al snel op de vis, althans Reinier.
Hij vangt als eerste een bot. Ja doe maar!Een baars op een grondel vangen, heel natuurlijk.
Hij hanteert een dropshot montage, terwijl ik begin met verticaal te vissen. Al snel blijkt dat de dropshot montage hier beter werkt. Daarom neem ik ook mijn dropshothengel en begin ook te vangen. Leuk hoor om zo te variëren en tevens de meegebrachte grondels en voorntjes in te zetten. Een baars ziet wel iets in de grondel en zo zit de stemming er goed in.Hoewel de vissen op dit water doorgaans klein zijn, komen er vandaag toch mooie vissen binnen. Zelf krijg ik een klap op de hengel die een baars van midden dertig centimeter oplevert. Later weet Reinier zelfs een baars van 45 cm te vangen terwijl ik tegelijkertijd een snoekbaars dril. Later beleven we nog een double hook-up. Hier blijf ik extra van genieten.

Een mooi slag snoekbaarzen vingen we deze dag.
De hele dag door vangen we vis en ik leer ook de hele dag. Dat is juist zo leuk, altijd weer van elkaar kunnen leren, je uitgedaagd voelen in het besef dat je niet hoeft te presteren, maar alleen mag genieten. Zo geniet ik ook van de heerlijke soep en de nostalgische schepen die langs varen.


De wind trekt echter steeds meer aan en het wordt nattig. Geen echte regen, maar zo'n eindeloze motregen die geleidelijk aan steeds dichter wordt. Het zich wordt slechter en het genieten minder. Wel weet ik twee hele kleine snoekbaarzen te verleiden op een spiering, die Reinier heeft meegebracht.

Kleine shads op de dropshot montage.
Uiteindelijk staat de teller op 28 vissen en zoeken we de helling weer op. Gelukkig zijn we de anderen net voor, zodat we niet hoeven wachten. Ik heb al snel mijn spullen in de auto en help vervolgens Reinier nog even met de boot. Hij is echter al bijna klaar en dan nemen we afscheid.


Dan stort ik me weer in het verkeer om ruim twee uur later thuis te komen! Dit was de enige tegenvaller van vandaag. Het maakt wel dat ik aardig aan het eind van mijn latijn ben en die avond al vroeg mijn bed op zoek. Het was alleszins de moeite waard.