Pages

woensdag 12 juli 2017

29 juni 2017 Dat ene moment was bepalend voor de dag!

Bull eye.
Eduard stond zoals gebruikelijk al op me te wachten. Hoewel ik heel vroeg was, lukte het me dus niet hem voor te zijn. Niet dat het een wedstrijd is, maar dat hij al een half uur te vroeg is, maakt toch dat ik me bezwaart ga voelen. Anderzijds zijn we het eens over de begintijd en zal hij me nooit iets verwijten. En die begintijd daar houd ik me dan maar aan.

Eduard laat weten een goed gevoel te hebben, ondanks het rustige weer en het gebrek aan stroming op de rivier. Met andere woorden, hij heeft er heel veel zin in. En ik vind het gewoon fijn om op het water te zijn en probeer in alle omstandigheden zo veel en dicht mogelijk bij de vis te komen. Mijn stemming probeer ik ook bij slechte vangsten positief te houden, opdat iedere dag de moeite waard blijft.

We zetten direct allerlei technieken in, te beginnen met werpen. Wanneer dit niets oplevert, gaan we slepen naar een punt waar we verticaal kansrijk zouden moeten zijn. Ondanks de vele signalen gebeurt er echter helemaal niets. Bij de snoekbaarsvissers die ter plaatse actief zijn evenmin. Op een andere stek heeft één van hen twee aanbeten gehad en één vis gevangen. Ondertussen heeft de klok niet stil gestaan en zijn we al een paar uur verder.

De zaagbek.
Ook het uitwerpen van shads en vervolgens binnen jiggen, verandert niets aan de de oorverdovende stilte onder water. Op de ene aanbeet bij Eduard na dan, die helaas weer lost. Blijkbaar zat er te weinig overtuiging in die aanbeet. Zelf raak ik drie keer vast en weet het betreffende kunstaas m.b.v. een kunstaasredder van de verdrinkingsdood te redden. Ik zie ver van ons af een zaagbek en waag een schot met de camera. Helaas moet ik eigenlijk te ver inzoomen om de foto scherp te houden.
We hebben tijdens onze zoektocht inmiddels heel wat kilometers afgelegd. En dan krijgt Eduard de aanbeet waar hij zo lang op heeft gewacht. Op zijn verticaalstok komt die keiharde aanbeet lekker door en de dril kan beginnen. De vis laat weten het volkomen oneens te zijn met de verbinding die zo plotseling tot stand is gekomen. Geen voldaan gevoel van het verorberen van de prooi, maar een vervelend vastzitten aan iets dat je niet kent.

De vis wil alle kanten op. Zware runs en pogingen onder de boot door te komen worden vaardig opgevangen. Regelmatig staat Eduard met de hengel diep in het water gestoken. Zo kan de lijn de onderkant van de boot niet raken, of erger nog de schroef van een motor. In de finale laat de snoek zich helemaal zien, door hoog uit het water te springen. Het mag niet baten, want ten slotte belandt de vis in de handen van Eduard om de vangst aan de camera te tonen. Bijna 80 cm, maar sterk en strijdvaardig. En die dril zal Eduard nog lang heugen, zijn eerste verticale snoek die een visitekaartje afgeeft.

Na het terugzetten, haak ik even later een kleine snoekbaars. En zo zijn we van de nul afgekomen.
Dan zien we een paar bekenden en maken een praatje. Zij vissen diep, waar wij de signalen ook hebben gezien, maar gebruiken de dropshot methode, waarbij ze gebruik maken van natuurlijk aas. Zij hebben op deze manier wel al enkele vissen gevangen. Onze techniek werkt op de diepte echter evenmin. Blijkbaar zijn de vissen vandaag niet vegetarisch ingesteld en willen ze alleen maar echt vlees. Geen rubber of wat voor imitaties dan ook.

We hadden het goed en gezellig.
Ten slotte werpen we nog een favoriete stek uit. Maar ook hier blijven we kansloos. Eduard raakt vast en we varen voorzichtig naar de onheilsplek. Uiteindelijk weten we het aasje los te krijgen en zien tegelijkertijd nog een grote shad liggen. Ook die weet ik te pakken te krijgen. Zo hebben nog iets kunnen "vangen".

Toch hebben we een heel fijn gevoel overgehouden aan deze dag. De ontspannen sfeer en het weer waren prima  Die ene snoek heeft voldoende indruk gemaakt om deze dag als succesvol te bestempelen. Ook de ontmoeting met bekenden, was gewoon hartstikke leuk. Het voelt zodoende als een grote rijkdom dat niet de vangsten bepalend hoeven te zijn voor een geslaagde visdag. Evengoed zien we weer uit naar dagen met betere vangsten.