Pages

zaterdag 11 augustus 2018

11 augustus 2018 Toegeven aan je verslaving: vissen dus!

Een kleine karper, maar flinke rover.
Hoewel Roel zijn vis-agenda wordt gedicteerd door zijn gezondheid, houdt zijn passie hem ook op de been. En zodra het mogelijk is meldt hij zich en zitten we al snel weer op het water. Deze keer op een water dat hij al heel lang zijn favoriete water noemt. Hij vindt de omgeving mooi en in de wetenschap dat de productiviteit onzeker is, kiest hij er toch vaak voor.

De eerste snoek is binnen.
Deze dag bleek geen slechte keuze. Want er kwamen 17 vissen in de boot en dat mag je gerust goed noemen en bovendien 4 soorten. Er stond best veel wind, maar gaandeweg konden er toch wat kleren uit. Een echte Hollandse augustusdag, mooi weer een een lekker windje.
Gevolgd door een forse baars
Het liep gewoon lekker deze dag. Regelmatig een vis en af en toe een poosje niets. Maar de eerste vissen meldden zich al snel. Roel mocht al na korte tijd zijn eerste snoek vangen. Toen deze was teruggezet, volgde als snel een forse baars. En voor dat we het wisten was de kop er dus al af en direct twee soorten.Een paar uur later nog zo'n kneiter.
We kachelden rustig verder, zoals we dat zo graag doen. Roel houdt er van om te slepen en heeft vertrouwen in de pluggen als verleiders van talloze vissen. Wat hij absoluut niet wil is de hengels die ik bewaak, overnemen wanneer er een vis is gehaakt. Hij waakt over zijn eigen hengels en daar vangt hij mee. En dat deed hij heel goed vandaag.


Nog zo'n mooie vis, geen kanjer maar goed onderweg er één te worden.
Hoewel we niet alles bijhouden, was het een half uurtje later mijn beurt om een stevige baars aan de camera te tonen. Nu komen lang niet alle vissen op de foto hoor en is dit verslag geen exact relaas van hetgeen van minuut tot minuut gebeurde. En daar gaat het bij het vissen immers ook niet om. De totale beleving staat centraal.

Twee windes in korte tijd
Vervolgens blijft het enkele uren rustig en wacht je op de volgende bijtperiode, als die komt. Gelukkig blijkt dat rustig doorgaan, gewoon volhouden loont, want dan dient zich opnieuw een snoek aan. Wellicht een herhaling van de ochtend?

Dit blijkt niet het geval want de volgende vis die de moeite waard wordt gevonden te fotograferen, blijkt een winde. Die zijn bij ons zeer welkom, terwijl de zoon van Roel het maar niets vindt. Smaken verschillen, zullen we maar zeggen. Het hangt waarschijnlijk samen met de ogen waardoor je kijkt en een karpervisser schat winde blijkbaar niet hoog in. Toch doen ze het als roofvis beter dan een karper.

Doe er nog maar eentje bij.
Een half uurtje later meldt zich opnieuw een winde en vissen wij heerlijk en zeer tevreden door. De dag is nog niet voorbij. Een harde klap op de hengel van Roel maakt de komst van een volgende krachtpatser kenbaar. Een joekel van een baars belandt in de boot. Tussendoor hebben we ook kleinere vissen gevangen, maar ook vissen gelost, die we graag hadden binnen gehaald.Als toetje mag ik deze dag ook nog een snoekbaars vangen en hebben we dus vier soorten te pakken.  Wij zijn hartstikke content met deze super dag. Mooi weer, mooie vissen en een heerlijk sfeertje. Het hier en nu maakt ons gelukkige mensen.

Deze mocht uiteindelijk niet ontbreken: de snoekbaars.
Met zo'n verslaving als vissen weet je immers ook dat het volgende shot niet hetzelfde resultaat op hoeft te leveren. het kan altijd slechter, maar niet te vergeten, ook altijd nog beter. Dat mag echter niets afdoen aan deze dag en dat houden we zo.