Pages

zondag 2 juni 2019

2 juni 2019 Een bever maakt de dag alsnog goed.

De "vangst" van de dag.
Een paar dagen geleden waren we ook al samen op het water met de vriend van JP. Toen was het baarzenbal, met een topper van 52 cm. Of we daar vandaag aan zouden kunnen tippen??? Het weer had tropische vormen aangenomen en dit was gisteren al goed  merkbaar. Toen vielen de aanbeten steeds verder weg, naarmate het warmer werd.

JP heeft er echter heel veel zin in, wordt me duidelijk als hij eigenlijk veel te vroeg laat weten op het punt van vertrek te staan. Ik laat hem weten nog niet zover te zijn. Mijn moment van opstaan is afgestemd op de tijd die we hebben afgesproken. Op het moment dat ik vertrek zie ik al dat JP eerder ter plaatse zal zijn dan ik.

Nadat ik zekerheidshalve de boot nog even heb afgetankt, kan ik ook aan mijn reis naar de afgesproken helling beginnen. Die tank wil ik toch wel vol hebben, omdat de omgeving waar we gaan vissen waarschijnlijk met zich brengt dat er veel en hard gevaren gaat worden. De harde stroming is daar debet aan, mede omdat in plane varen prettiger en zuiniger is dan een boot in een diepe voor door het water vooruit te duwen.

De kindercrèche in beweging.
Wanneer ik nog een kwartier te gaan heb, zie ik dat JP al is gearriveerd. Het feit dat ik evengoed bijna een kwartier te vroeg daar ben, stemt me gerust. Even later kunnen we elkaar de hand schudden en wordt de boot weer volgestouwd met het immer groeiende aantal dozen met kunstaas. Ook het aantal hengels neemt inmiddels toe. Mijn hengels kunnen ingepakt blijven, behalve een verticaalhengel waarmee ik doorgaans actief ben als JP aan het werpen is.

Ik laat de Tomasco van een hele stijle helling te water in de wetenschap dat eruit minder relaxed zal gaan, mits ik me zelf niet onnodig zorgen maak. Het is altijd nog gelukt en dus zal het vandaag ook weer lukken. Niet veel later varen we de rivier op. Hier heeft JP, toen hij vanaf de oever viste, gezien dat een andere boot goede snoekbaars resultaten boekte.

Hier gaan wij dus beginnen. Ik verticaal, terwijl JP de omgeving jiggend belaagt. De nieuwe dieptemeter met down scan geeft wel vis aan, maar niet echt heel veel. Toch ervaar ik ineens het schokje waarop aangeslagen kan worden en is de eerste snoekbaars een feit. Niet groot maar wel de eerste vis van deze dag.

Dan gaan we op een andere hoek verder. Mooi de stroomnaad afvissen in de hoop op meer. Aanbeten blijven echter uit en wij besluiten te starten met slepen. Dan ziet JP midden op de rivier, waar het hard stroomt, iets langs "drijven". Hij zegt verbaasd dat het eigenlijk geen stuk hout kan zijn, want het gaat sneller dan de stroom zelf. Ik ben het dan direct met hem eens dat het een bever moet zijn. Het verbaast me heel erg dat dit dier in het volle daglicht midden op de rivier zwemt.

Hij komt ons tegemoet!
Hij gaat richting de stuw en als hij onder duikt heb ik mijn plan klaar. Waarschijnlijk gaat hij van koers veranderen en richting sluis zwemmen. Dan vaar ik hem tegemoet op het veronderstelde route. En warempel dit klopt. Hij zwemt ons tegemoet en biedt ons de kans om hem goed te fotograferen.
Wanneer hij in het rustige water is gekomen lijkt hij aanstalten te maken om aan land te gaan. De basaltblokken doen hem waarschijnlijk van mening veranderen en dan zwemt hij verder. Wij besluiten hem nu met rust te laten.

Vervolgens gaan wij slepen. De oever die in het verleden als bijzonder goed werd ervaren, blijft echter zonder enig spektakel. De hitte heeft duidelijk toegeslagen en de komende kilometers is het niet anders. Uiteindelijk belanden we bij een haven ingang en weten dat hier verticaal mogelijkheden liggen. Mij wil het echter niet lukken een vis te vangen. Drie aanbeten weet ik onbenut te laten, net als gisteren op een ander deel van deze rivier. Grrrrrr!!

Toch nog een fraaie snoekbaars.
Gelukkig weet JP de eer te redden en vangt jiggend een fraaie snoekbaars.  Dit kunstje leert hij steeds beter beheersen en het stemt hem vrolijk. Helaas komt er geen tweede vis meer bij en dus gaan we direct een heel stuk verder, om daar de roofblei te belagen. Na talloze pogingen gooien we de handdoek echter in de ring. We krijgen geen enkele respons.


Wij hebben een nieuw traject bereikt en gaan opnieuw aan de slag. Slepend en werpend tegen de stroom in. We haken een paar kleine baarzen, maar verliezen ze ook al snel. Wat vandaag ook verloren gaat, zijn twee ondiep lopende pluggen voor de roofblei. De eerste bij het inwerpen, met een lijnbreuk tot gevolg. De tweede waarbij de lijn in de bosjes waait en de plug muurvast komt te zitten, terwijl je er vanwege de harde stroom niet bij kunt komen.

We vangen dus een paar baarzen, maar aanzienlijk kleiner dan in de voorgaande dagen. Zo stoeien we de rest van de dag met de hitte en de golven van de "plezierboten en jetski's". We slagen er in nog een paar baarzen te vangen, maar daar blijft het ook bij. Op tijd zetten we er een punt achter. Die bever is in ieder geval binnen.