Pages

dinsdag 7 juli 2020

7 juli 2020 De jarige Tobias trakteert zichzelf op een visdag en pakt voortdurend cadeaus uit.

Een schitterend verjaardagscadeau.
Een week van te voren krijg ik Tobias aan de lijn. Hij wil graag een dag mee, samen met zijn vis-vriend Julian. Ze hebben samen ook een boot en al heel wat ervaring opgedaan, maar nu de accu's het hebben begeven, willen ze er met mij op uit.

Zo tref ik ze 's morgens bij de helling. Ze zijn een minuut of tien eerder gearriveerd en al op sinds 5.00 uur! Toen lag ik nog heerlijk te slapen. Die gasten hebben er wel wat voor over zeg en dit mag je je als gids best realiseren!

Bovendien blijkt Tobias jarig te zijn en vanochtend al de felicitaties van zijn jonge en enthousiaste kinderen heeft moeten incasseren. Nu mag hij echter bijkomen van die vroege en overdonderende geluksbetuigingen.

Dit soort vissen staan boven aan de verlanglijst 
Tobias heeft zichzelf dus op een visdag getrakteerd en is gekomen om grote baarzen te vangen, het liefst 40+. Tja die zwemmen hier wel en als ze bijten heb je goede mogelijkheden. Maar als ze niet bijten, dan houdt alles op. Nu is de vraag hoe het gaat als je jezelf trakteert!

De spullen die ze hebben meegebracht hebben al snel een plaats gevonden in de boot en mijn routinematige handelingen zijn ook snel verricht en dan kunnen we te water. Ondertussen letten de mannen goed op hoe de boot er uit ziet en is uitgerust. Ook de bevestiging van de boot op de trailer is een interessant onderwerp.

Als we op het water zitten, duurt het nog even alvorens het vissen kan beginnen. Wanneer ik een mooi startpunt heb bereikt nemen de mannen hun hengels ter hand en monteren daar mooie baarspluggen aan. Kleine exemplaren die lekker diep kunnen lopen.

Een onverwachte verrassing.
Het duurt geruime tijd voordat de eerste aanbeet komt. Heel netjes van Tobias, gunt hij deze aanbeet aan Julian. Tot hun verbazing is het niet een echte roofvis, zoals verwacht. Toch doet het verzet niet onder voor dat van een flinke roofvis. Na een stevige dril kan er een 50+ winde in het net.
De kop is er af en de vreugde groot.

Tobias heeft dit Julian dan wel gegund, maar is van plan om zichzelf flink te verwennen, zo blijkt achteraf.  Ik help hem daarbij door de hengel achter in de boot aan te reiken wanneer een vis de betreffende plug heeft gegrepen. Zo vangt hij ook zijn eerste vis, een snoek, in dit geval. Zo, de tweede soort is ook binnen.

Het begint er steeds meer op te lijken.
En dan gaat het zo voort. Niet in de snelheid waarmee ik dit schrijf maar met tussenpozen. Deze kunnen kort, maar ook heel lang zijn. Met dit weer, bewolking en zon wisselen elkaar af, is het uit te houden.

Het is vervolgens weer Tobias die op weg is zijn grand slam te realiseren. Er valt hem een baars ten deel. Nog geen veertiger, maar eentje die in zijn thuiswater zeldzaam groot is. Dus toch al een beetje het gewenste cadeau. Deze laat nog even op zich wachten, want eerst komt er nog een snoekbaars binnen.

Zo de grand slam is daar.
En ondertussen mag Julian toekijken. Het is niet eerlijk maar deze dag blijkt Tobias de cadeaus vooral zichzelf te willen houden en zijn de traktaties die Julian gegund zijn aanzienlijk schaarser. Toch deelt hij ook wel degelijk in de vangsten hoor en weet ook flinke baarzen te vangen en daarbij zitten ook 40+'ers!

We hebben de gang er aardig in en houden dit ook zo. De wind is ondertussen aardig aangetrokken en blijkt de bijtlust van de vissen niet aan te tasten. Zoals gezegd is het niet constant raak, maar met regelmaat komen er mooie vissen binnen.

Een vis om je over te verheugen.
Omdat de mannen ook willen leren, besluit ik hen ook te laten vissen op hard stromend water. Dit blijkt nog niet mee te vallen en ze laten wel weten dit zelf ook nog niet aan te gaan. Groot is de vreugde echter als Julian hierbij zo'n keiharde aanbeet krijgt. In het stromende water is het toch wel even anders dan in een kalme omgeving. De vreugde is des te groter als de baars van 41 cm binnen is.

Na een poosje houden we het hier voor gezien en gaan terug naar het traject waarlangs we gekomen zijn. Daar staat inmiddels wel een harde wind en daar varen we nu tegen in. Gelukkig is de kleding die de mannen dragen daartegen heel goed opgewassen.

Heerlijk zo'n vis op een lichte hengel.
Dan komt ook het moment waarop Julian vast raakt, althans hij twijfelt. Maar die twijfel is snel weg als er aan de andere kant van de lijn leven komt. Het lichte materiaal dat Tobias hanteert wordt aardig op de proef gesteld. Wanneer de strijd eindig met een snoek van 83 cm is het grootste cadeau uitgepakt.

Zo komen er vandaag zes snoeken binnen. De eerste en enige winde van de dag vormde dus de primeur. Verder kwamen er vier snoekbaarzen in de boot. De overige vissen waren 19 baarzen, waarvan de formaten heel verschillend waren. Scholen met kleine baarzen leverden dubbel hookups op en ook over deze vissen konden de mannen zich zichtbaar verheugen.

Yes, deze stond boven aan de verlanglijst.
Het mooiste cadeau voor Tobias was wel de baars van 45 cm. Daarnaast kwamen er 4 van 41 cm binnen, zodat de verjaardagswens rijkelijk werd ingevuld. Op een totaal van 30 vissen was het bovendien een echte kers.

De mannen moesten ook nog een boodschap doen en omdat de dag weer snel voorbij was gegaan, spoorde ik ze aan om direct na het traileren van de boot te vertrekken, opdat de betreffende winkel nog niet gesloten was. Zij lieten echter uitdrukkelijk weten dat ze heel content waren met mij als gids.

Ook plezier als het om kleine vissen gaat.
Dit is natuurlijk altijd fijn om te horen. Ze legden ook uit waarom en vertelden over ervaringen met andere gidsen. Ik realiseer me daarbij dat iedere gids zijn eigen product is en dat er ook mensen zijn die zich bij een andere gids meer thuis voelen. Dat neemt niet weg dat het, van beide kanten overigens, heel fijn als de klik daar is.

En ik weet zeker dat het resultaat daar geen cruciale rol in heeft gespeeld, want de mannen zijn voldoende visser om te weten waarom het vissen heet, wat we vandaag hebben gedaan en dat het morgen weer heel anders kan zijn. Ik ben benieuwd naar mijn volgende visdag, wanneer ik weer eens met Luus  ga vissen.