Pages

donderdag 9 november 2023

9 november 2023 De aanhouders winnen, zowel wat samen vissen als vangsten betreft.

De verslagen van de laatste tijd zijn summier, zeker wat foto's betreft. De belangrijkste reden is dat ik veel alleen ga vissen. De vrijheid die ik hierbij ervaar is voor mij heel belangrijk. Als je een boeking hebt, dien je toch aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Je dient op de afgesproken tijd op de juiste plaats te zijn en een volledige dag vissen is toch wel gewenst. De vangsten heb ik nooit in de hand, die blijven in ieder geval afhankelijk van de bijtlust van de vissen en de vaardigheid van de vissers. Als gids heb je daar uiteraard wel invloed op en daar doe je je best voor.

Een afspraak met kennissen en vismaten is makkelijker. Je kent elkaar en  verplichtingen zijn er niet of nauwelijks. "Zullen we iets later gaan", bijvoorbeeld vanwege het weer of "eerder stoppen" als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Het voelt minder verplichtend.

Mocht de indruk zijn ontstaan dat ik minder vis dan voordien, dan kan ik je verzekeren dat dit absoluut niet het geval is. Mijn aantal visdagen is gelijk aan de voorgaande jaren en met minstens zoveel plezier, maar dan anders. De laatste tijd probeer ik een dag of twee per week te gaan en als het kan, drie keer. Foto's maak ik niet of nauwelijks en dan voornamelijk van de natuur. 

Ik vertrek zodra de krant is gelezen en soms drink eerst nog koffie. Eenmaal in de boot doe ik ik wat er in me opkomt, zowel wat locatie als techniek betreft. En als ik denk het is genoeg geweest, dan ga ik weer huiswaarts. Vooral in deze tijd van korte dagen, vertrek ik bijtijds van het water. Ik wil niet in de schemering traileren en opruimen en zet de boot graag droog in de schuur.

Een dag met een maat die ook zelf een visboot heeft en weet wat moet gebeuren bij het traileren en bij het varen/vissen is zeker relaxed. En zo'n dag had in nu met Jöran. De vissen wilden niet echt meewerken en lieten regelmatig een teleurgestelde visser achter wanneer er weer een haak was gelost.  Je hebt immers van die dagen. Nog onbegrijpelijker is het wanneer dit juist bij één persoon vaak gebeurt, terwijl de ander wel vangst.

Vandaag ook baarzen in plaats van alleen snoekbaars.

Gelukkig wisten we een mooi aantal vissen te vangen en werkte het weer ook mee. We moesten er wel voor werken en verschillende stekken afvissen. Het werd een fijne dag en met het oog op de buienradar besloten we op enig moment dat het tijd was te vertrekken. Al snel was de boot weer reisvaardig en lieten we de helling achter ons. Omdat zowel de boot als de auto benzine nodig hadden, deelden we deze activiteit ook nog en stond de boot weer tijdig onder dak.

Gelukkig kwamen er ook een paar flinke snoekbaarzen uit.

Jöran heeft altijd wel weer een paar experimentele shads in de aanbieding

Deze snoekbaars wilde het experiment wel doen slagen.

Op de stromende rivier wisten we nog een paar stekelridders te vinden.

Het is blijft genieten van de rust en de sfeer op het water.