Pages

zaterdag 20 augustus 2011

20 augustus 2011, Ein Tag in Holland

Een paar weken geleden boekten Eduard en Uwe een visdag in Nederland. Ze wilden graag slepen en werpend vissen vanuit de boot. Voor hen een geheel nieuwe ervaring, omdat ze tot dan uitsluitend vanaf de kant hadden gevist.

Evenmin waren ze vertrouwd met ons catch & release principe, maar daar is ondertussen verandering in gekomen.

We hadden afgesproken elkaar om acht uur te treffen bij de trailerhelling. Onderweg kwam de zon kwam als een prachtige rode bol te voorschijn en daarom maakte ik nog even een stop en schoot bijgaand plaatje. Om direct om 8.00 uur te kunnen vertrekken was ik er al om zeven uur, zodat ik de tijd had alles in gereedheid te brengen. Nog geen kwartier later komen de heren al aangereden.
De rit vanuit Duitsland was voorspoedig verlopen!

Na een eerste kennismaking werden de vergunningen overhandigd en even later konden we het water op. Ik had ook mijn materiaal meegebracht en alles voor de lunch. Omdat ik voor dezelfde stek had gekozen als twee dagen ervoor, wist ik dat het een moeizaam verhaal zou worden, maar besefte tevens dat dit water het beste tegemoet kwam aan de wensen en de ervaring van de gasten.

We begonnen met slepen en visten een hele mooie kant uit, maar zoals ik al vreesde, de aanbeten bleven uit. Daarom leerde ik hen verticalen op een plek die zich daar uitstekend voor leende. Maar ook dit leverde niets op. Wel zagen we af en toe een roofblei jagen en daar kun je prachtig op werpen! Dus de juiste hengel en kunstaas in orde gebracht en het feest kon beginnen. Al na enkele worpen wist Uwe een aanbeet op de Asp-spinner uit te lokken. Hij genoot van de aanbeet en de dril. Helaas was het snel afgelopen met de dril, maar de ervaring was uniek. Wat we daarna ook probeerden, het mocht niet baten. Dus een andere oever, die 48 uur eerder nog goed was voor twee aanbeten, afgesleept.  De aanbeten bleven andermaal uit. Waar de mannen wel goed in waren, was het ophalen van mosselen!

Omdat Eduard en Uwe hun eigen hengels hadden meegenomen konden ze heel goed het verschil ervaren tussen mijn strakke en specialistische hengels versus hun slappe telescopische hengels. Zodoende konden ze veel opsteken en dat deden ze ook gretig. Op enig moment haakte Uwe een snoek in de oever en kon het hele ritueel van hengels binnenboord (inclusief kunstaas) , drillen en scheppen worden afgewerkt.
Met een volle boot en onervaren gasten kies ik voor het zekere en neem geen risico's.

Op een aangrenzende put hebben een lunchpauze ingelast. Daaraan voorafgaand hadden we nog een mooie kant voor de roofblei uitgeworpen, maar hiermee hadden we geen resultaat. Dan maar rustig rondvaren met een paar lange hengels in de steunen, voorzien van snoekerig kunstaas. We werden echter niet gestoord tijdens onze lunch en daarom vertrokken we daarna weer naar de rivier.

We hebben kribvakken uitgegooid, geverticaald en gesleept, maar de siësta onderwater hield aan.

Later in de middag werd de zon iets minder fel en besloten we nog even door te zetten. Gelukkig werd deze inzet beloond en zat Uwe andermaal met een kromme hengel in de boot. Hij deelde al snel mee "dass ist kein Hecht" en daarin had hij volkomen gelijk. Een snoekbaars van ruim zestig centimeter had de dieplopende plug gegrepen. Het ritueel van alles binnenboord werd weer uitgevoerd en de schitterende vis veilig geland.
Daarna mocht Uwe ervaren hoe het is om zo'n mooie vis bij te laten komen en vervolgens de blije groet van de staart van de vis in ontvangst te nemen.

Een poosje later kreeg ook Eduard de gelegenheid om de dril van een snoekje aan een Titanhengel van 1,8 meter te ervaren. Wat voor hen beiden ook een leerpunt bleek is het vastpakken van snoeken met de kieuwgreep. In ieder geval hebben ze ook in dit opzicht stappen gezet.

Uiteindelijk hebben we er een punt achter gezet en hebben we de boot getrailerd. Nadat Eduard en Uwe hun zaken hadden ingepakt, heb ik ze uitgezwaaid en vervolgens in alle rust de boot weer ontruimd en ingepakt.

Omdat ik geen zin had direct achter het stuur van de auto te springen heb ik onder het genot van een drankje en een broodje nog even genoten van het uitzicht over de rivier en ben daarna tevreden huiswaarts gekeerd.

De volgende dag maakte Eduard het volgende kenbaar op de site van de Deutsche Hechtangler Club:

"Wir waren gestern für einen Tag in Holland. Wir hatten uns den Guide Johan Caneel von Fishing Guides Holland ausgesucht. Leider war das Wetter etwas zu hell und viel zu heiss, trotzdem hatten wir Erfolg und fingen jeder einen Hecht und mein Kumpel noch einen 63 Zander. Das berichtenswerte bei dem Trip ist, dass die gesamte Organisation perfekt ablief und wir einen guten und lustigen Guide mit einem perfekten Boot vorfanden. Obwohl wir viel eigene Ausrüstung mithatten, lieh er uns viel von seinem Equipment, damit wir mal andere Ruten und Köderausprobieren konnten. Wir warfen, schleppten und übten uns im vertikal angeln. Wir waren garantiert die einzigen am Rhein, denen es zu warm und sonnig war, aber der Tag war so perfekt, dass ich bald wieder da bin. Ich werde immer wieder einen Guide mit Boot nehmen, weil die Kosten inklusieve Boot angemessen sind und man mit Boot viel mehr ausprobieren kann."