Pages

zaterdag 8 juni 2013

2 juni is het De dag voor Casper en René !!

Tjonge wat een dag zeg! Achteraf kun je zoiets pas zeggen natuurlijk. Dit is iedere dag weer hetzelfde als je het water op gaat, maar bij het gidsen is het voor mij toch iedere keer extra spannend of je de gasten iets kunt meegeven dat niet alledaags is. Dat was deze dag dus het geval.

Casper was eens eerder mee geweest met zijn zoon, maar nu kwam zijn vriend René mee. Omdat de rivieren, behalve de Maas, gigantisch stromen, koos ik voor een rustiger water. Het weer werkte volkomen mee en al snel zaten we op het water.


Het duurde niet eens zo lang of er melde zich al een roofblei. Een geweldige belevenis als dit de eerste keer in je leven is dat je zo'n vis in levenden lijve mag aanschouwen en vasthouden. Dat vergt echter wel enige uitleg, zoals het het poseren met een vis zeker aandachtspunten heeft.
We voeren rustig verder en kregen hier en daar contact met de vis.Overigens was het de bedoeling dat we verschillende technieken zouden toepassen en daarom had ik er bij de keuze van de locatie rekening mee gehouden.
Zo hebben we enige tijd op het verticaal vissen geoefend. Een plek met een harde bodem en wat vernauwing leende zich daar goed voor. De vissen lieten helaas verstek gaan.
We belandden op een put, waar ik niet eerder was geweest en daar besloot ik het verticalen te stoppen en het werpend vissen in gang te zetten.Al snel raakte de shad van Casper vast en moesten we het ondiepe op om deze terug te halen. Even later was het de beurt aan René om vast te raken. Ik nam de hengel over om te kijken of ik de kikker los kon tikken. Toen ik de hengel in de hand kreeg voelde ik die behoefte helemaal niet meer en gaf hem de hengel terug met de mededeling dat hij een grote vis kon gaan drillen. En dit werd een echt spektakel. Een grote snoek zette alles in het werk om zich van de kikker te ontdoen. Gelukkig konden we alle uitvallen goed opvangen en werd het trillen op zijn benen omgezet in een trotse pose op de foto.


Toen we de put weer verlieten, sleepten we verder met kleine pluggen en met succes. Uiteindelijk stonden er 24 vissen op de teller en hadden we vier verschillende soorten in de boot gehad. We kregen mooie aanbeten en de drills waren ook prachtig. Niet alle vissen konden we landen, maar de meeste zeker wel. De grote vis van René stak er zeker boven uit, maar er kwamen meer imposante vissen binnen. de foto's hieronder geven een impressie.

Bovendien konden we de bruine kiekendief in alle schoonheid aanschouwen en genoten zowel van de rovers die onder als boven water leven.