Pages

dinsdag 10 juni 2014

6 juni 2014 Het hele grote water op om een zoute local het zoete water te doen ervaren.
Tijdens een vakantie ontmoet ik Marina en haar gezin. Bijna een jaar later weet ze me te vinden om haar vader een visdag cadeau te doen voor zijn verjaardag. Het liefst in zijn directe woonomgeving, want daar heeft hij vroeger ook gevist. Dan hebben we het over midden Zeeland. Bij nader inzien heeft hij alleen op het zoute water gevist!

We hebben afgesproken bij een trailerhelling en weten elkaar zonder probleem te vinden. Even kennismaken en dan kan de boot te water. Echter niet nadat ik van een bekend nog heb vernomen hoe taai het momenteel op dit water is. Enfin, we hebben op basis van verschillende afwegingen voor dit water gekozen en gaan voor een fijne dag. In eerste instantie bezie ik de dieptemeter en de mogelijkheden. Na een stukje te hebben gevaren, begint het verticalen. Hoewel mijn gast het snel in de vingers heeft komen er geen aanbeten, ook niet aan mijn shadje.

Dan vaar ik verder naar een haven, die een bekende mee heeft aangegeven als mogelijke vangplaats. En warempel daar komt een snoek van 70 cm naar boven. Voor mijn gast iets bijzonders. Tja, een gids moet niet van zichzelf maar van zijn gast uitgaan immers. Het blijft bij deze ene vis, terwijl we worden afgeleid door een zevental politieskiƫrs, of wel jetskiƫrs!

Ze racen om een grote politieboot en een ribboat heen. Wij houden het op een oefening en zijn blij ongemoeid gelaten te worden.
Terwijl we dit beeld volgen verkassen we slepend naar een plateau dat vol waterplanten blijkt te staan. We gaan werpen en terwijl ik met een spinnerbait laat zien hoe dit werkt, schuift er plotseling een grote snoek uit de planten een ruikt nog even aan de shad, alvorens terug te keren in zijn schuilplaats. Verdorie, wat zonde. We hebben het beiden gezien.Omdat de wind toeneemt, laat ik de boot driften over de planten. Met het juiste aas gaat dat moeiteloos. Plotseling staat Wannes met een kromme hengel, omdat een dikke veertiger baars de kikker heeft gegrepen. Geweldig om zoiets mee te maken, wat een schitterend beest zeg. Even later vervolgt het zijn weg en wij de onze.
We blijven nog enige tijd bezig, als ik besluit de planten te verlaten en koers te zetten naar een andere stek.

Tijdens het slepen weten we nog een mooie baars te verschalken. Zo hebben we tijdens schitterend weer en met succes verschillende technieken kunnen toepassen en hebben mooie vissen gevangen.

Tevreden keert Wannes terug naar huis. Zijn verjaardagscadeau is uitgepakt.