Pages

donderdag 21 augustus 2014

19 augustus 2014 De koudste augustusdag sinds 90 jaren!

De eerste snoekbaars in je leven, verdient wel een lach.

Wij hebben het deze dag, ondanks de lage temperatuur en af en toe een bui, niet koud gehad. Gaston was op bezoek, een gebeurtenis die geruime tijd in de pijplijn zat, maar blijkbaar iets heel speciaals moest worden. Niet alleen wat betreft de weersomstandigheden, maar zeker ook wat de vangsten betreft.

Wanneer jouw mogelijkheden beperkt zijn tot het vissen vanaf de oever en je nog veel hebt te leren, is een dag met de boot op de rivier natuurlijk al heel anders. Af en toe is het goed dat ik mezelf realiseer hoe bevoorrecht ik ben.

Ooit twee snoeken heeft Gaston tot nu toe gevangen, baarzen tot een cm of twintig en nog nooit een snoekbaars. Daar gaan we verandering in brengen en aan het einde van de dag blijkt dat we dit wel heel grondig hebben gedaan.
Een schitterende vis van 60 cm en tevens de eerste dus. 
De hengels die Gaston heeft meegebracht, zijn goed inzetbaar en daarom gaat er één in de steun om een plug aan te bieden aan onze geschubde vrienden, daar beneden. Met drie lijnen, die we uitzetten, slepen we langs de oever. Ondertussen leg ik uit waarom we zo doen en wat we gaan doen wanneer dit geen effect heeft.
Ik heb voor het slepen gekozen, omdat ik juist bericht had gehad van een visloze dag op dit water. Deze visser was de hele dag wezen verticalen.
Veel baarzen die nog moeten doorgroeien naar formaat kneiter. Maar dertigers zijn bij ons niet minder welkom.
We hoeven niet lang te wachten of Gaston kan de grootste baars tot dan in zijn handen nemen. Het zijn geen kapitale baarzen die we vandaag vangen, maar allemaal dikke dertigers, harde vechters en schitterend om te zien. In totaal komen er 19 binnen. Je kunt je voorstellen dat we geen saaie dag hebben gehad. Bij zo'n aantal mis je er natuurlijk ook enkele en dan heb je toch veel actie.
Een paar mooie snoeken hebben we ook gevangen.
Ook de snoeken doen mee vandaag. De eerste snoek die onze plug weet te vinden, lossen we helaas. Ik schatte deze vis tussen de 80 en 90 cm. Helaas bleek achteraf dat dit ook de grootste zou zijn geweest. De vier die wel binnen kwamen waren dus minder groot, maar niet minder welkom. Ook hier zat de grootste snoek tot nu toe bij. Gaston heeft dus ook hier de opgaande lijn opgepakt
Dit begint er al op te lijken. In ieder geval groter dan daarvoor.
's Morgens was het nog lekker rustig op het water. Later kwamen de buien en nam de wind toe. De schuimkoppen kwamen op het water te staan en tegen de wind in was het best pittig om de boot op koers te houden. Vandaar dat ik ook dieper ging varen. Dit maakte gelukkig voor de vangsten geen verschil. Toen we voor de wind terug vaarden, was het een stuk prettiger. Daarbij ving Gaston ook zijn grootste snoek, een dikke zeventiger op een Bulldawg.
Harde wind en regenbuien wisselen de opklaringen af.
Behalve slepend hebben we ook nog even werpend gevist. Gaston heeft daarbij nog wat foefjes geleerd om  beter met zijn jerkbaithengel uit de voeten te kunnen. Het is altijd prettig wanneer je als gids, dingen toe kunt voegen, die een ander verder helpen.
Ondertussen kregen we enkele buien over ons uitgestort. De zon die vervolgens weer opdook, deed ons die nattigheid echter ook weer gauw vergeten.
Ook een Bulldawg werd ingezet en leverde een dikke zeventiger op.

De enige snoekbaars van deze dag, 60 cm, was een mooie aanvulling op de totale vangst. Dicht in de oever greep deze vis een kleine plug. Schitterend dat Gaston zodoende zijn eerste snoekbaars mocht bewonderen.
Het was een mooie en visrijke dag.