Pages

vrijdag 7 augustus 2015

5 augustus 2015 Een hele bijzondere dag, terwijl die andere ook al bijzonder waren!

De vakantie is voorbij en deze week kan ik direct weer vier dagen het water op met gasten. om er weer een beetje in te komen ben ik een avond met de bellyboat op stap geweest. Behalve een mooie snoekbaars, werd ik verblijd met een hele stevige dril van een snoek van 90 cm. Nu kan ik rustig Eduard weer ontvangen. En zit al een maand te popelen.

In verband met de hoge temperaturen en lage waterstanden vind ik het lastig een water te kiezen. Uiteindelijk in overleg de ontmoetingsplek afgesproken. Tjonge, dan kijk je toch wel even raar op als het water 1,5 à 2 meter lager staat dan normaal. Een klus voor de Subaru om de Tomasco weer naar boven te trekken!

Maar eerst gaan we vissen en hoe. Niet dat de vissen in de boot sprongen, zeker niet. Er moesten vele meters worden gemaakt en van alles geprobeerd. Als je uiteindelijk 12 vissen in de boot krijgt en 6 soorten mag tellen, heb je toch wel een hele bijzondere dag.We begonnen met een mooie baars, een vis waarvan Eduard er al vele heeft gevangen, ook hele grote. Dan is een vis van 48 cm altijd weer een hele welkome. We zouden er deze dag nog vele vangen, hoewel kleiner, maar niet minder gewaardeerd.

Zeven keiharde aanbeten en mooie baarzen vang je toch al niet zo snel op één dag. Het vult de dag tevens mooi op en ondertussen hoop je op andere belagers van het kunstaas.

En die andere soorten kwamen er. Want de tweede vis was een roofblei. In de oever kon deze vis het kleine plugje niet weerstaan.

Zo die was binnen en we waren er blij mee, omdat we deze vis niet alle dagen bij kunnen schrijven. Vandaag dus wel.We zetten onze tocht voort en op een dieper stuk water knalde er een snoek op één van de pluggen. Zo was de derde soort bij drie vissen een feit.

Vanwege de warmte ging deze vis snel terug in z'n element. Dit omdat we weten dat snoek de warmte slecht verdraagt.

Daarna kwam als klap op de vuurpijl een paling langs en wat voor één, Hoewel deze vis vals was gehaakt, maakte dit niet uit voor ons geluk. Wat een imposant dier zeg en ook nog de eerste paling voor Eduard in zijn hele leven.

Dan is een lipgripper toch wel erg handig hoor, om zo'n kronkelaar even vast te houden. Dat is dus goed gelukt.
Omdat we onze mogelijkheden optimaal wilden benutten, zetten koers naar een ander deel van het water, met geheel andere omstandigheden. Ook daar bleek al snel dat we echt iets moesten ondernemen om vis aan de schubben te komen. En gelukkig werden onze inspanningen beloond, met een kanjer van een winde. De vijfde soort was hiermee een feit!


Omdat de klok ondertussen door tikte waren we onderweg naar de trailerhelling en pikten af en toe een baars op, zoals eerder aangegeven dus 7 in totaal.

Wat we echter graag wilden, leek niet te worden verhoord. We wilden heel graag nog een snoekbaars, maar hadden de hoop eigenlijk al opgegeven. Maar zoals gezegd; bij mij in de boot telt "altijd doorzetten, nooit opgeven" en zie daar............De laatste hoek die we langs vaarden onderweg naar de helling, hadden we plotsklaps twee kromme hengels: een double hook-up. En warempel behalve een baars kwam er een snoekbaars naar boven.
12 vissen en zes verschillende soorten nota bene. Dit zal ons niet snel weer gebeuren, maar deze is een feit en dat zullen we nog vaak aanhalen.