Pages

vrijdag 25 september 2015

24 september 2015 Gids aan boord!

Met de Tomasco naar de Biesbosch.
We zouden met drie collega's gaan. Een soort bedrijfsuitje van onafhankelijk visgidsen. Helaas moest er iemand afhaken en dus bleven er nog twee over. Daar kwam nog bij dat het beter was als ik de Tomasco mee zou brengen. Zo kon het gebeuren dat ik de boot stuurde op aanwijzingen van Frank. Want wie kent de Biesbosch beter dan de gids ter plaatse. Visgids Biesbosch

In alle rust begaven we ons naar de trailerhelling en konden al snel onze lijnen uitzetten. We moesten echter nog wel wat geduld betrachten eer de eerste vis aan boord kwam.

We sleepten schitterende kanten af en verticaalden op een veelbelovende stek. Ondanks alle kennis van het water, werkten de vissen vooralsnog niet mee.

Op een ondiepe plek kwam toen ineens de aanbeet waarop we hadden gehoopt. Een mooie snoek had het aas van Frank gegrepen. Nadat deze was terug gezet, besloten we deze stek nog een keer te proberen.

Ik had tijdens de vakantie een paar shads gekocht die me niet bekend waren, maar wel vertrouwen boden. En tijdens die tweede poging op dezelfde stek werd het vertrouwen beloond.


Zo bleven we een poosje in dezelfde omgeving zoeken en nu vooral ondiep, dat wil zeggen tussen de 1 en 2 meter. Ik besloot een grote shad weer eens een kans te geven. Ik had er wel al op gevangen, maar dat was geruime tijd geleden. Daarom wilde ik me eerst nog eens vergewissen van de actie. Het was schitterend om te zien.................... hoe een flinke snoek de shad uit de oppervlakte weggriste.

Zo bleven we heerlijk bezig en vingen een stuk of vijf snoeken en misten of losten er ongeveer een zelfde aantal. Omdat de dag vorderde en we nog enkele andere dingen wilden proberen, wierpen we een fraai, ondiep talud af. Het bleef bij één aanbeet voor Frank. Zelf vernam ik niets.

Een schitterende 80'er snoekbaars voor Frank.
Ten slotte gaf Frank te kennen, dat we er nog een sleepje aan moesten wagen. Warempel van 1,5 meter water kwam er een schitterende donkere snoekbaars in de boot.

Een gespikkelde kop voor een hele populatie baarzen ter plaatse.
Daarna schoten we de rivier op en sleepten ons kunstaas langs de waterplanten. Daar werd mijn plugje te grazen genomen door een stevige baars. Heel apart hoor die stippen op de kop. Volgens Frank een kenmerk van de baarzen in deze omgeving. Een speciale populatie dus.
In overleg met thuis werd er besloten dat ik ook nog even aan zou schuiven aan tafel bij Frank. En zo werd deze dag een complete uitgaansdag. Ook voor de Tomasco die na afloop van ons verblijf op het water een flinke hoeveelheid hemelwater over zich kreeg uitgestort.

Heerlijk hoor zo'n dag op onbekend terrein met een specialist ter plaatse.