Pages

maandag 28 december 2015

28 december 2015 Een hele "zomerse" dag in december.


De klapper van de dag, deze metervis.
Voor het verstrijken van dit jaar willen we nog een keer samen het water op. Dit in de aanloop naar een gezamenlijke hengelsportvakantie in Zweden. We kiezen voor een water dat mooi en makkelijk te bevissen is. Niet al te vroeg, maar desondanks de eerste boot bij de helling deze dag.

We vissen eerst een stuk tegen de lichte stroming in. het water wordt stroomopwaarts echter gaandeweg troebeler. Daarom keren we om en gaan stroomafwaarts met de rivier mee. Het duurt geruime tijd eer we een eerste aanbeet krijgen. Geen grote vis, maar de kop is er af.
Achter de boot wordt mijn plug gegrepen in het schroefwater. Het gaat er even heel heftig aan toe. Te heftig blijkbaar, want ik los de forse vis al snel. Een soort déjà vu van de voorgaande dag, toen André een grote vis loste. helaas het hoort erbij. We varen verder en genieten van het mooie landschap.  Zo zien we meerdere keren ijsvogels. Altijd weer een traktatie.

Het is niet zo dat we voortdurend aanbeten krijgen maar zo af en toe komt er weer een vis binnen. Ondertussen verbazen we ons voortdurend over de zomerse omstandigheden. Wat het aantal visboten betreft, dit is zeer gering en daar zijn we niet ongelukkig mee.

Reinier weet andermaal mooie vissen te vangen. Zeker wanneer hij een soepel lopende shad inzet. Deze weet men daar beneden blijkbaar wel te waarderen. En dat geeft hoop.Dan ineens, terwijl we de thuisreis al lang hebben aanvaard, komt die zware vis waarop we hebben gewacht. Ik haal alle andere hengels binnen en positioneer de boot zodanig dat de dril geen problemen op hoeft te leveren. Ondertussen weet Reinier zelf de lijn van zijn eigen hengel los te krijgen van de lijn waaraan de grote vis strijd levert.

Na enige tijd komt de vis in de oppervlakte. Mooi hoor zo'n stoere vis in volle omvang. Niet veel later kan het net er onder en weten we ons verzekerd van een schitterende vangst.

Deze vis zet precies één meter op de lat. Mooi getekend en dik is ze. Wij zijn in onze nopjes en schieten platen.

Niet veel later gaat deze dame terug in haar domein. Daar kan ze over enige tijd haar eieren afzetten, om voor een nieuwe generatie snoeken te zorgen.

Wij varen verder, maar ervaren dat het qua vangsten moet blijven bij de vijf vissen die in de boot kwamen en zijn er blij mee, heel blij. Wat wil je nog meer tijdens zo'n zomerse dag in december.

Ondertussen raken we steeds beter op elkaar ingespeeld voor onze vistrip in mei 2016.