Pages

maandag 12 september 2016

11 september 2016 Een hele bijzondere ontmoeting op het water.

Zeg nu zelf, dit gebeurt je toch nooit! Een ree die de rivier over zwemt.


We zijn er vandaag niet zo vroeg bij, maar brengen desondanks ruim 8 uren op het water door.
Behalve de ontmoeting met een ree, die naar de andere oever wilde zwemmen, zagen we ook nog een groep lepelaars over vliegen, een stuk of acht. Een beter begin kun je je toch haast niet wensen!

Nog even omkijken alvorens er van door te gaan.
Al snel kwamen we tot de conclusie dat het werpen op roofblei en het verticalen niet erg effectief was. Het is telkens weer zoeken hoe de vissen reageren op de alsmaar dalende waterspiegel en de stijgende temperaturen. Geen dag hetzelfde dus.


Een knappe snoekbaars voor Jan-Philipp.
Dit betekent dat we weer veel kilometers gaan maken om de vis aan de schubben te komen. En zo gebeurt het dus ook. Ik ben bewust een eind weggevaren van de drukke recreatieve trajecten. Later op de dag ontkomen we er helaas niet meer aan. Maar voorlopig kunnen we lekker onze gang gaan, zonder voortdurend door elkaar te worden geschud door de golven die op de oevers beuken, als een roffel die de voorbij racende snelle boten onderstreept en dan weer langzaam wegebt.


Deze winde kwam wel binnen.
Gelukkig weten we weer behoorlijk wat aanbeten uit te lokken en vangen links en rechts onze vissen.
Er worden er ten slotte een stuk of tien, die in de boot belanden. Een kapitale baars weet de haak vlak voor het rubberen schepnet te lossen. Daar staan we dan weer, twee teleurgestelde vissers. Dit maakt een geslaagde landing weer waardevoller, zullen we maar rekenen.
Mooie windes doen JP lachen.
De snoeken die we vangen, twee stuks, zijn klein, ongeveer 40 cm. Dit slag snoekjes vangen we hier de laatste tijd vaker. Laat ze maar lekker door groeien. Verder komen er één snoekbaars, drie windes en 4 baarzen binnen. Toch weer een mooie aantal.

De taferelen die we verder zien, blijven de moeite waard. Eeen paar vissers op de kant worden belaagd door nieuwsgierig jongvee. Eerst wordt al het materiaal zover mogelijk bij hen vandaan gehaald, maar dit brengt de koeien alleen maar dichterbij. Dan probeert één van hen de dieren te verdrijven, een hartstikke leuk spel voor het jonge spul. Heel vermakelijk!

Heel vermakelijk.

Dan is het tijd geworden er een punt achter te zetten. Het was helemaal de moeite waard, deze dag samen op het water, waarbij er ook tijd is voor een goed gesprek, met voortdurende de kans op een aanbeet. Graag zelfs!