Pages

vrijdag 30 september 2016

28 september 2016 Een harde wind in combinatie met een harde stroom, stelt ons voor een uitdaging.

Een vlucht zilverreigers trekt aan ons voorbij.
We hebben vandaag gekozen voor het water waar we de laatste tijd vaker succesvol waren. Ik ben benieuwd of de wijzigende omstandigheden wat het weer betreft hierin verandering gaan brengen.
Vanaf de trailerhelling varend zie ik ineens een vlucht zilverreigers. Er zitten wel 16 stuks bij elkaar, iets dat ik nooit eerder heb meegemaakt.

Nu lukt het wel met het verticalen.
We besluiten direct stroomopwaarts te gaan en slepen kilometer na kilometer af. Maar ze zijn nog niet echt los, zo blijkt wel. Dan maarr even verticalen. Hoewel Eduard de perfecte uitrusting heeft, was hij hiermee tot nu toe niet erg succesvol. Maar deze keer lukt het hem wel en een stevige snoekbaars komt binnen.

Uiteindelijk komen er toch weer 8 vissen binnen en hebben we er ook nog een paar gelost. We vingen één klein snoekje, drie snoekbaarzen, een baars, twee windes en een roofblei.

Mooie blanke windes met rode vinnen.
De harde wind maakt het nu niet echt aangenaam op het water. In combinatie met de harde stroming vereist het ingespannen varen en alert reageren. De schepen en hun blauwe borden goed in de gaten houden, zodat je tijdig kunt anticiperen.

We slepen heel wat kilometers af en constateren dat de vis vandaag niet vroeg uit de veren is. Het duurt geruime tijd eer de aanbeten een beetje op gang komen. Maar uiteindelijk wordt ons geduld beloond.

Zo komen er twee windes binnen. Niet super groot, maar juist wel heel mooi van kleur. iedere visdag is weer anders immers.

Behalve de verticale snoekbaars komen er nog twee binnen, die we slepend vangen. Het is echt stug doorvaren en interessante oevers zoeken. De bodemstructuur is zeker zo belangrijk, want in de harde stroming is een luwe plek relevant.


Mooie grote baars voor Eduard.
Behalve de windes en snoekbaarzen vangen we ook nog een klein snoekje en baarzen. De baarzen zijn niet altijd kanjers, maar vandaag zat er toch weer een mooi exemplaar bij.

We zijn er iedere keer weer blij mee. Evenals met de variatie die je van te voren niet kunt weten. Vandaag het liefst weer 4 soorten, want er kwam ook nog een snoeiharde aanbeet van een roofblei.

Baarzen en snoekbaarzen verwachten we eigenlijk altijd wel. En een snoek is ook vaker van de partij. De windes komen eveneens regelmatig voor en soms in grote getale.

Ook nog een roofblei.

De roofblei blijft onvoorspelbaar, maar deed vandaag gelukkig ook weer mee en maakte onze dag compleet.

We voeren tevreden terug naar de helling en besloten onze dag met een hartelijk afscheid en zouden elkaar spoedig weer gaan ontmoeten.