Pages

donderdag 7 september 2017

16 augustus 2017 Een vakantietripje voor Jörn en Christian

Double hookup, nou ja ............
Reeds jaren eerder had Jörn eens een brochure van Angel Guide Johan aangereikt gekregen van één van mijn vaste gasten. Nu wilde hij de gelegenheid benutten om zo'n visdag met mij te ervaren. Hij was el vaker met een gids op stap geweest, zoals met Bertus. Nu bracht hij zijn vriend Christian mee. De beide vaders waren samen met hun gezinnen op vakantie in Nederland.
De dames hadden de voorgaande vrij af gehad om te winkelen en nu mochten de mannen een dagje vissen. Jörg is een visser met een eigen boot die af en toe afreist naar Nederland.. Christian weet niets van het vissen. De keuze van het water sluit aan op de locatie van het verblijf van mijn gasten en mijn woonplaats, ongeveer in het midden. Als ik onderweg ben is het mistig, maar dat hoeft geen belemmering te zijn op het beoogde water.  Wanneer ik de boot klaar heb staan voor de te water lating, arriveren de mannen. Zij passen op de boot, terwijl ik de auto en trailer parkeer.

Zo'n baars gaat nog wel.
Op het water krijgt Christian eerst uitleg en dan gaan we los. Het is nog rustig op het water. Later ervaren we wat vakantiedrukte op een klein water betekent. Dan kunnen we bij bruggen en sluizen niet meer vissen. Dan moeten we tussen alle boten door laveren en de meeste boten hebben geen idee wat wij aan het doen zijn, laat staan dat ze oog hebben voor uitstaande lijnen. Maar zover is het nog niet gelukkig.

Het duurt enige tijd, maar dan meldt zich een baars. Even later nog één en dan haken de mannen tegelijk de volgende vissen, twee kleine baarzen. Ondertussen wordt het steeds drukker. De ene na de andere boot komt los van de kant en zet zich in beweging. Af en toe hebben wij ook beweging, maar dan aan onze lijnen. We vangen (kleine) snoeken en af en toe een baars.
Zo lukt het ook nog om snoek vast te houden.
Onderweg is er behalve boten veel te zien en dus vervelen we ons niet  omdat de catering van de mannen summier is, schuif ik ze nog het e.e.a. toe. Ze mogen immers niet verhongeren of uitdrogen.
Dat laatste gebeurt ook niet en dan blijkt maar weer dat "pinkelen"inde boot niet voor iedereen haalbaar is. Hoewel ik Christian adviseer zijn ogen te sluiten, omdat anderen je dan niet kunnen zien........... moet ik enig moment toch naar de kant om hem daar de gelegenheid te geven de spanning van zijn blaas weer op een aanvaardbaar niveau te brengen.

De kieuwgreep is voor Christian een stap te ver.
Ondertussen vangen we nog wat snoekjes, waarbij de lengte oploopt naar 70 cm. Christian durft de kieuwgreep echter niet aan en dus moet Jörg de vis die hij gevangen heeft vast houden. Ook leuke zo'n herinnering aan de gezamenlijke visdag. Zo komt de ervaring van Jörg goed van pas.

Af en toe krijgen we erg weinig ruimte van andere boten. Soms liggen ze te wachten voor de brug en manoeuvreren wij erlangs. We varen onder zeer lage brugdelen door en dan is  het alle hengels plat en vooral de hoofden laag. Leuningen van stoelen dien eveneens te worden neergeklapt en zo wordt de trip een heel avontuur. Later kunnen de boten die voor de brug liggen, ons weer inhalen, als wij opnieuw de lijnen hebben uitstaan.
Ze lopen op tot 70 cm.
Na zo acht uren te hebben gevaren en gevist, hebben we 14 vissen gevangen en willen de mannen terug. hen wachten nog verplichtingen, zoals het doen van inkopen en bovendien hebben ze doorgekregen dat een kleine van anderhalf jaar koorts schijn te hebben. Achteraf verneem ik dat het slechte weer, de tegenvallende accommodatie en ziekte aanleiding gaven om voortijdig naar huis terug te keren.
In ieder geval zijn er dan nog de foto's van deze trip die hen herinneren aan de visdag die gelukkig  wel droog en zonnig verliep.