Pages

maandag 11 september 2017

19 augustus 2017 Roland maakt kennis met de sportvisserij en hoe !!


Georg is al meerdere keren geweest en heeft nu Roland meegebracht. Roland is een onervaren visser en begint zijn nieuwe loopbaan onbevangen. Met de besmetting door het vis-virus, kan het immers maar zo gebeuren dat je er heel lang aan vast zit. Voor velen zelfs een leven lang. Hoe het in dit geval gaat uitpakken, zal de tijd moeten leren. Hij genoot in ieder geval met volle teugen, die hem veel te bieden had: zon, regen, harde wind, obstakels, mooie vissen en het buiten zijn.

Ik ben echter verbaasd als ik een onbekende auto zie verschijnen. Dan hoor ik het verhaal. Georg heeft zijn mooie BMW total loss gereden. Aquaplaning! Zou met de boot dus ook zo maar kunnen..... met zoveel water eronder. gelukkig heeft hij er zelf niets aan overgehouden, behalve dan de financiƫle consequenties, die er altijd aan verbonden zijn.

Wij zijn niet de enigen die het weer gaan trotseren vandaag. Twee Duitse boten zijn ons voor gegaan. De ene was er dag eerder ook al en de betreffende visser meldde dat hij verticaal goed had gevangen. Toen regende het de hele dag.  Ik had gisteren gelukkig geen afspraken, zodat die neerslag mij bespaard bleef. Wel was de stroming toen op zijn best. Nu begon het al weer af te nemen.

Het miezert als we het water op gaan. De twee andere boten dobberen in de luwte in de buurt. Ik vaar direct een heel eind stroom afwaarts. De stroom is inmiddels weer minimaal, na de korte opleving. Op de beoogde stek maken we de spullen gereed.Ik heb mijn hengel klaar liggen, alleen de plug moet er nog aan. Eerst leg ik Roland het principe uit en laat hem voelen hoe een plug in het water beweegt. Dan vliegt ineens mijn hengel de boot uit! Lijn in de schroef....... de top van de hengel en de lijn breken af.

Na een slechte start volgde het nodige succes.
Ik sta perplex. Het enige dat ik kan bedenken is dat de harde wind de lijn uit de boot heeft geblazen en hoewel dit een heel kort lijntje was, blijkbaar lang genoeg om de schroef te vinden. We proberen met een kunstaasredder en een shad de hengel terug te vinden.

Hierdoor raakt bij Georg ook nog eens de lijn om de molen gewikkeld. Grrrrrrrrrrr. Uiteindelijk slaag ik er in de hengel te pakken te krijgen. Gelukkig, want de molen was nog hartstikke nieuw. Ondertussen had Georg zijn lijn ook weer normaal op de spoel van de molen gekregen. Dit was dus het begin van de dag!Onder deze omstandigheden en met een nieuwbakken visser aan boord zou het voornamelijk slepen gaan worden. En dan vooral met de wind in de rug, om het Roland makkelijk te maken. Werpen en verticalen wordt anders immers een lastige aangelegenheid.

Het duurt enige tijd voordat Georg de eerste vis haakte, een stevige winde. Niet veel later haakt Roland zijn allereerste vis, een baars. Zo zijn we de voorbije ellende snel vergeten en we zochten verder. Een snoek van ongeveer 65 cm wordt aan het rijtje toegevoegd. Drie vissen, drie soorten, hartstikke leuk voor een beginnende visser als Roland.


De teller begon aardig op te lopen en de maten mochten er ook zijn. De baarzen lieten zelfs 42 en 45 cm noteren.

Op een stek waar wel vaker roofblei verblijft, werd geworpen met ondiep lopend aas. Maar de respons bleef uit. Ten slotte besloot ik een fel gekleurde Asp-spinner in te zetten en het was direct raak. Roland nam de dril voor zijn rekening en kon even later de vangst presenteren, terwijl Georg het vangende aas in het plaatje hing!

Later begon het regelmatig te regenen. Gelukkig was er af en toe ook de zon en konden we weer een beetje drogen. Helaas raakte Georg nog twee pluggen kwijt, die we niet konden redden. Gelukkig lukte het een aantal keren wel, maar het verlies, het offeren aan de riviergoden, hoort er ook bij.Tijdens de dag werd de meegebrachte boterkoek verorberd. Een tweede exemplaar gaf ik mee voor thuis. Een dvd en pennen met het opschrift van Fishing Guide Johan konden eveneens mee naar Duitsland. De foto's, en het waren er vele, volgden later.

De afsluiter, een baars van 45 cm.
Aan het einde van de dag hadden we nog een mooie afsluiter. De baars van 45 cm leverde een geweldige dril op. Roland kon direct veel bij leren. Stok in het water wanneer de vis onder de boot door wil en vooral de vis niet uit het water willen tillen, zoals hij bij aanvang deed. Voldoende lijn uit laten staan, enz.. Al met al een hele geslaagde dag met 11 vissen.


Vermoeid en voldaan verlieten we het water, waarbij mijn gasten bij het traileren prima assisteerden. Nu gaat Georg eerst proberen een andere auto te bemachtigen. Met de fles bier die hij me naliet, proost ik op een geslaagde missie.