Pages

zondag 27 mei 2018

27 mei 2018 Een kijkje nemen op de Waal

Yes, het is gelukt. Een forse snoekbaars op de stroming levert een flinke dreun op de hengel op.
Twee vrienden die de beschikking hebben over een eigen boot willen graag op de Waal gaan vissen. Dat is zeker iets dat je goed moet overwegen, omdat het snel stromende water en de drukke scheepvaart heel veel aandacht vereisen. Wanneer je je hoofd te veel bij het vissen hebt, kan het zo maar mis gaan.

Daarom kreeg ik het verzoek hen een dag bekend te maken met deze turbulente omgeving. We troffen elkaar mooi op tijd bij de helling en lieten de Tomasco te water. Deze vertoonde veel overeenkomst met hun eigen boot en dat maakte de proef makkelijker. Dan is het fijn dat een boot stabiel is en over voldoende power beschikt om de controle te houden.

Gelukkig beschikken de mannen al over de nodige ervaring wat het verticaal vissen betreft, want daar draait het hier vooral om. Maar we gaan ook werpen op bepaalde plekken en slepen met pluggen is hier en daar ook mogelijk. Dit laatste komt er echter niet van vandaag.

We vissen enkele kribvakken uit, maar er lijkt geen vis geïnteresseerd te zijn. Wel volgen er enkele aanbeten die niet verzilverd kunnen worden. Dan duiken we een haven in en kijken waar de stroom nog invloed heeft. Daar volgt de eerste aanbeet die vis oplevert. Een stevige snoek geeft zich na een ferme run over en we weten dat we van de nul af zijn.

Tja waar is die vis nu gebleven?
Daarna volgen er nog een paar kleine snoekbaarzen, waardoor de stemming er beter in komt. We proberen nog het e.e.a. maar het is duidelijk tijd om andere stekken aan de tand te voelen. We steken de rivier over en ik vaar een ondiepe geul in. Daar gaan we werpen / jiggen. Helaas kunnen we die ene aanbeet niet verzilveren.

Aangekomen bij de stroming rond de krib krijgen we de eerste serieuze snoekbaars te pakken. De mannen verheugen zich en worden niet teleur gesteld. Er volgen meerdere aanbeten langs dit talud en menige vis wordt gehaakt en gevangen.Andere boten zijn dicht in de buurt en we zien hen ook vangen. Dit geeft de mannen extra informatie omtrent de mogelijkheden. Ze zijn enthousiast en zien mogelijkheden met hun eigen boot. Ze hebben er alle vertrouwen in dat het hun gaat lukken. Daarmee is de dag geslaagd en komen als een van de laatste boten van het water.Het zit er op en de missie is geslaagd. Met zo'n 10 vissen in de boot en alle ervaring en opgedane kennis, kan op een verantwoorde wijze de Waal worden bevist. Ik wens hen dan ook alle geluk en vooral veel plezier.