Pages

zondag 30 september 2018

30 september 2018 Een dag vol overdenkingen, ontleend aan de sprookjesachtige start.

Een schitterend schouwspel: de zon speelt nog verstoppertje.
Omdat Roel niet altijd kan wat hij wil, komt vandaag zijn zoon mee. Dan kost het niet zoveel inspanning omdat hij het rijden aan Patrick over kan laten. Mij geeft dit ook een beter gevoel, want als iemand na een lange visdag nog een dik uur moet rijden en dit eigenlijk niet aan kan, is niet prettig.

Dit belooft echter een supermooie dag te worden, althans zo kondigt de dag zich aan. Wij treffen elkaar mooi op tijd bij de helling, terwijl de zon nog net verstoppertje speelt achter een boom en zodoende een schitterend schouwspel opvoert. Dit zijn van de geluksmomentjes die je binnen mag laten komen, in de wetenschap dat het er enkele momenten later geheel anders uit kan zien.

Een schitterende omgeving die wel delen met heel veel vogels
Anders wil overigens niet zeggen, slechter of minder mooi, maar gewoon anders. En dit kan betekenen dat zich er nieuwe beelden verschijnen, die evenzeer met volle teugen ingeademd kunnen worden. Zo'n dag gaat het dus worden: heerlijk weer in een schitterende omgeving.
Hoe het leven er onder water uit ziet. We hebben een vermoeden. Maar we hebben ons voorgenomen er meer verbinding mee te maken en zijn even later lekker bezig. Roel is een groot liefhebber van slepen, maar Patrick is liever actiever bezig, met werpen.  Beiden komen vandaag aan bod, zodat ieder zijn plezier kan beleven.

Een zonnige snoekbaars meldt zich als eerste.
Het duurt niet zo heel lang of de eerste en laatste snoekbaars van deze dag kondigt zich aan. De zon staat nog laag en daardoor bevond de snoekbaars zich waarschijnlijk nog in ondieper water, om zich later dieper te laten zakken, weg van het felle licht.

We slepen vooral en weten op die manier contact te leggen met een behoorlijk aantal baarzen, 11 stuks komen een kijkje nemen in de boot. Het is immers altijd zo dat niet alle vissen die aanbijten ook gehaakt worden of daarna alsnog gelost worden. We hebben ze niet gefotografeerd, wat betekent dat ze niet fotogeniek genoeg waren. Met andere woorden; geen uitzonderlijk formaten of verschijningen.

Toch geeft het wel aan dat we behoorlijk wat activiteit hadden. Met andere woorden, we hadden contact met het mysterie onder water en maakten er verbinding mee. Leuk hoor dat je kennis hebt van iets dat onzichtbaar is en er plotseling verbinding mee hebt. het zichtbaar weet te maken en er uiting aan kunt geven, middels foto's en een verslag als dit.

Een gigant geveld in de strijd van de mens tegen het water.
Nu schijten de aalscholvers erop.
Overigens is er dan boven dat onzichtbare, boven water, minstens zoveel te zien. Jammer blijf ik het vinden dat indrukwekkende bomen zijn geveld om "ruimte" te  maken voor het water. Bij droogte betekent dit dus ook dat ze geen water meer kunnen vasthouden of schaduw kunnen bieden om uitdroging tegen te gaan.
Tja, als je de verbinding niet legt tussen onder en boven water kun je gekke dingen doen. Zoiets als een rationele beschouwing zonder het gevoel er bij te betrekken. Dit wreekt zich vroeg of laat en dat zullen we dus zien gebeuren. Wanneer en hoe? De tijd zal het leren.

Roel in zijn nopjes
Wij blijven zoeken naar contact en slagen er zo in om nog een snoek en een winde te landen. Natuurlijk gaan deze vissen terug, net zoals gevoel dat je wel kunt negeren, maar dan nooit compleet kunt zijn. Wij stellen ons zelf in staat er telkens opnieuw verbinding mee te maken. Hoe mooi is dat!


Een winde is niet echt Patrick zijn ding.
Werpend heeft Patrick vandaag echter weinig succes. De winde die hij vangt tijdens het slepen, dat maakt hem niet echt gelukkig. Hij is een echte karpervisser en dan steekt zo'n klein "karpertje" daar wel schril bij af. En zo zal het altijd blijven, ieders beleving is immers anders. Dat doet er niets aan af, dat we een fijne dag hebben.


Met 14 vissen in de boot heeft met name Roel weer een heerlijke dag en dit is wat er toe doet. Patrick heeft ervoor gezorgd dat dit mogelijk werd en dan is de missie geslaagd. Het mooie weer hielp er eveneens bij, want dan is ontspannen een stuk eenvoudiger dan bij een inspannende dag met wind en regen.

Het gaf mij in ieder geval een goed gevoel toen de mannen huiswaarts gingen. Vermoeidheid zou Roel geen parten spelen bij de thuisreis.