Pages

donderdag 1 november 2018

1 november 2018 Het is niet eerlijk verdeeld!

Dit lukt Jan-Philipp vaker bij het verticalen.
De tijd van het verticalen is weer aangebroken. De vissen trekken zich terug op de winterstekken. En vooral de snoekbaars is dan een aantrekkelijk doelwit. En daar hebben wij het nu op voorzien.

Het weer was gelukkig erg goed en dit maakte een aangenaam verblijf op het water mogelijk. Daar zaten we dan ook al snel. Vol goede moed gingen we aan de slag. Gelukkig was het niet direct raak, zodat we niet hoefden te vrezen voor de beruchte eerste vis, die bij de eerste tewaterlating van het aas direct toehapt, om vervolgens de hele dag geen vis meer te vangen.

Mooie formaten
Geleidelijk kwamen de eerste vissen binnen. Mooie formaten ook wel. Geen kanjers maar stevige snoekbaarzen. Helaas had Jan-Philipp nogal wat pech. Iets dat ik mezelf aan rekende. Er gingen namelijk twee vissen verloren.

Bij de één brak de onderlijn direct boven de sleeve af en bij de ander werd de stinger gemold. De "angsthaak", zoals het dregje achter op de shad wel wordt genoemd, was bevestigd met gevlochten lijn en deze werd doorgebeten. Vermoedelijk een snoek.

Dergelijke situaties zetten me direct aan het denken hoe dit te voorkomen in de toekomst. Bij onderlijnen wellicht nog sneller vervangen als er een paar vissen op gevangen zijn en voortaan geen gevlochten lijn meer gebruiken bij een stinger. Je wilt immers dat je gasten succes hebben en geen teleurstelling als in deze situaties te verwerken krijgt. Meestal gaat het gewoon goed, maar die enkele keer dat het fout gaat, daar heb je toch weer iets te leren.

Ook een prachtige snoekbaars
Gelukkig was het niet alleen tegenspoed, want JP haalde wel een prachtige snoek binnen. Op de verticaalstok altijd weer een prachtige belevenis, omdat de dril zo stevig is op licht materiaal. En ook kwam er nog een prachtige snoekbaars bij hem binnen.Wat deze dag oneerlijk maakte was het resultaat. Zelf wist ik 10 vissen binnen te halen, terwijl JP daar slechts twee keer in slaagde. Dit heb je als gids liever niet, temeer daar JP al zo lang mee gaat en het spelletje inmiddels aardig door heeft.

Tien van dit soort vissen is geen straf.
Dat nam niet weg dat we een fijne visdag hadden en ons bewust waren van de gunstige weersomstandigheden. Deze tijd van het jaar kan het al heel anders zijn en dus wisten we ons gezegend onder een goed gesternte wat het weer betreft.
Dat de vangsten en de verdeling niet optimaal waren moesten we op de koop toenemen en dat deden we ook, omdat we al die andere dagen ook kennen: zoals blanks (anderhalve week later!) en topdagen wat aantallen en of formaten betreft. Het blijft overduidelijk vissen!