Pages

zaterdag 22 juni 2019

22 juni 2019 De boot van Luus doet goede zaken!

Prachtige vissen vandaag.
Het is al meer dan een half jaar geleden dat we samen in de boot zaten. De laatste keer dat we samen visten, was vanaf de kant omdat het stormde. Nu treffen we elkaar bij de helling en heeft Luus zijn Tomasco uit de stal gehaald. Deze was nog aan het bijkomen van een trip naar Spanje. Een succesvolle  trip die Luus ondernam met een andere vismaat.

Nu gaan wij het samen proberen. De vol gepakte boot gaat te water en ik blijf voor de helling dobberen tot Luus de auto en trailer heeft geparkeerd. Dan vaar ik langzaam naar de kant en neemt Luus het stuur over. Als alles in gereedheid is gebracht, varen we naar een strek om deze rustig af te slepen. Gelet op de fraaie stroming lijkt dit een effectieve manier, hoewel we het verticalen nog achter de hand houden.

Leuke tafereeltjes langs de oever.
Het is niet direct raak. Tussen de 3 en 5 meter laat Luus de boot "scharrelen" en wachten we op wat komen gaat. Eigenlijk maakt het ook niet eens uit wat er gebeurt. Het is hier heerlijk op het water en we hebben genoeg te bespreken. Beiden zijn we met vakantie geweest en er is veel over te vertellen.Mooie formaten.
Dan ineens is het toch zover en buigt de hengel van Luus helemaal krom. Het ritueel dat we nog vaak gaan oefenen vandaag wordt in gang gezet. de boot wordt stil gelegd en alle andere hangels moeten naar binnen. Nadeel is echter dat de harde stroming de boot direct in zijn greep heeft. Onze ervaring zorgt er doorgaans voor dat dit geen probleem is.


Wanneer de vis binnenkomt, zien we een stevige snoekbaars, zo rond de zestig centimeter en dit lijkt achteraf gezien zo'n beetje de standaard maat. Mooie stevige vissen, die niet voorzichtig zijn en weten wat ze willen, de plug.

Een winde van het diepe.
Wij kachelen weer verder en wanneer een gehaakte vis snel in de oppervlakte komt, weten we dat het iets anders moet zijn. Het blijkt om een forse winde te gaan. Deze komt bovendien van diep water, wat ons wel verbaast. Meestal zitten de windes in het ondiepe water, langs de oever. Het doet er verder niet toe, want we zijn blij met deze vangst.
Vier soorten weer vandaag
Ook kwam er één snoekje binnen. Althans langszij, want we onthaakten deze vis in het water om het gespartel niet te laten uitlopen op onnodige beschadigingen aan onszelf of aan de vis. Gek genoeg duurde het heel lang voordat de eerste baars zich meldde. het werden er uiteindelijk twee en twee andere losten voortijdig. Ze waren blijkbaar voorzichtiger dan de snoekbaarzen.


Harde vechters, dit slag snoekbaarzen.
Deze visdag liep toch grotendeels op slepen uit. Opmerkelijk daarbij was ook dat de vissen Luus zijn aasjes blijkbaar veel smakelijker vonden dan de mijne, hoewel die veelal exact dezelfde waren. Gelukkig kwamen er bij mij ook een paar mooie vissen binnen. Toch vingen de hengels van Luus het grootste deel van de 17 vissen die we deze dag vingen.

Luus hield mij aardig bezig.
Wat altijd weer speelt is dat de boot de vissen vangt. Dat wil zeggen dat Luus mij heel wat werk bezorgde met al die mooie vangsten. Helaas gingen er bij hem nog twee stuks kunstaas verloren. gelukkig kwam het merendeel van de vastlopers weer terug bij het baasje. Een paar keer was de plug gewoon verdwenen, alsof de lijn door een onzichtbare kracht snel was doorgeknipt.Het maakte niet uit waar en hoe, Luus sloeg herhaaldelijk toe.
Opmerkelijk was die ene keer dat we de plug eigenlijk al hadden opgegeven. We wilden verder varen toen Luus de plug een stukje voor ons ineens omhoog zag komen. De stroming had de plug blijkbaar tussen de stenen omhoog geduwd en "ploep" daar was ze weer. Zo vermaakten we ons uitstekend in de wetenschap dat de eindtijd deze dag geheel aan ons zelf was. En daarom stopten we ermee toen we voldaan waren. Wij hadden toen een super visdag gehad.

Bij de helling moesten we even wachten op een bellyboat visser die zijn uitrusting eerst moest demonteren en inladen in de auto. Daarna waren wij aan de beurt en voer ik de boot weer op de trailer, waarna de elektrische lier de rest van het werk deed, Verwende vissers zijn we dus wel geworden in de loop der tijd. Daar gaat wel een hele geschiedenis aan vooraf, terwijl we niet weten hoeveel vistijd ons nog geboden wordt. "Carpe diem" dus!

Happy