Pages

dinsdag 17 september 2019

17 september 2019 "Awesome"

Met 49 centimeter de moeite waard voor een vistrip naar Nederland.
Vlak voor ons vertrek voor een lang weekend in Duitsland, krijg ik nog een verzoek voor het gidsen. Tijdens ons verblijf regelen we de locatie en de tijd, waar we elkaar ontmoeten. James heeft een sabbatical en wenst ook eens lekker te gaan vissen. Hij heeft ervaring en weet wat hij kan verwachten: het onverwachte dus!

We treffen elkaar tegen de middag, omdat hij van ver moet komen. Nu blijkt dat hij in dezelfde stad verbleef als wij het achterliggende weekend. je blijft je verbazen toch. Ik heb de boot al in het water liggen en we kunnen zo vertrekken. Eerst nog even zijn spullen in de boot stouwen en dan vaar ik naar een rustige plek.

Daar leg ik de boot voor anker en maken we onze spullen klaar. James heeft een eigen hengel meegebracht en tuit deze op, met een rechtshandige molen. Dit betekent dat er bij mijn molens ook handels omgezet gaan worden. Iets waar je rekening mee moet houden om bij volgende gasten niet voor een verrassing te komen staan.

Dan geef ik te kennen dat hij hier kan beginnen de oever uit te werpen, want werpend vissen staat hoog op de agenda. Het valt niet mee met de harde wind en daarom stel ik voor eerst een stuk voor de wind te gaan slepen. Dan hebben we ook even de gelegenheid nader kennis te maken.

De eerste baars van de dag.
We slepen zo geruime tijd door en vangen een eerste baars. Niet echt groot maar het begin is er. Af en toe geef ik James de gelegenheid weer te gaar werpen. Dit levert voorlopig echter niets op. Dan krijgt James een serieuze vis aan de lijn. Ik breng alvast alles in gereedheid voor de landing. Dan maakt lijnbreuk een einde aan de  dril. Wat het is geweest zullen we nooit weten.

Heel hoog en dik, deze baars van 49 cm.
Wel even een punt van aandacht ten aanzien van de meegebrachte hengel en de gebruikte lijn. Daarvan wordt een flink stuk verwijderd, om nieuwe breuken te voorkomen. Dan gaat weer verder en komen er de nodige vissen binnen. Het zijn allemaal baarzen, maar ook eentje die "awesome" is. Een kapitale vis van 49 centimeter. De grootste ooit voor James en dan is zo'n dag toch snel geslaagd.Gevangen op een Canadese lepel.
Maar hier blijft het niet bij. Er wordt veel geworpen en ook met de beruchte Canadese "spoon". Ik heb er zelf jaren geleden op het Reindeerlake vele snoeken mee gevangen, maar heb ze hier eigenlijk nooit ingezet. Maar dat ze werken, bleek wel toen een forse winde de lepel te grazen nam.

De lepels waarop in Canada werd gevangen, werken hier dus ook.

Wat een verrassing
Ik was zelf ook stom verbaasd de winde van 50 cm aan de lepel binnen te zien komen. Het was niet de snoek waarop we hadden gehoopt, maar wel een unieke vangst. Zeker als nooit eerder een ide
(engelse naam voor winde) hebt gevangen. Alweer een belevenis, waar je als visser altijd naar uit kijkt.
We hebben heel wat afgeworpen, maar zonder verder resultaat. Tussendoor sleepten we de nodige kilometers en dat was ook wel nodig, want 's middags lieten de vissen het flink afweten. Gelukkig kwam er nog een verrassing van behoorlijk formaat. De aanbeet werd gevolgd door een flinke dril en de vis liet lang op zich wachten, alvorens zich te vertonen.

Een mooie afsluiter van de dag.
We sloten deze dag af met een prachtige snoekbaars en ook deze vis kon James nu afstrepen van zijn lijstje van gewenste vangsten. En zo kreeg deze dag een prachtige lijst mee aan unieke vangsten. Dat dit dus niet altijd lukt, moge duidelijk zijn. Het blijft wel vissen en omdat de natuur zich niet laat programmeren, blijft iedere visdag een uitdaging.

De volgende dag werd minder spannend. We visten op een geheel ander water. Ik probeer mijn gasten ook kennis te laten maken met de variatie die ons land aan verschillende wateren biedt En dit water viel dan ook zeer in de smaak.

Helaas waren de vangsten niet zo indrukwekkend als een dag eerder. We vingen af en toe een baars en ook baarsjes van ongeveer 35 tot 10 cm. Niet iets om over naar huis te schrijven of om het woord "awesome" uit de kast te halen.

We hebben nog meer dan een dag eerder geworpen en ook interessante stekken verticaal bestookt. Helaas wilden de vissen niet meewerken. Het bleef bij een kleine roofblei en een werpen gevangen snoekje. Opgeteld bij de baarzen een stuk of 10 vandaag. Ik had het graag anders gezien en eerlijk gezegd ook een beetje verwacht. Een jaar geleden vingen we hier omstreeks dezelfde tijd 30 à 40 vissen per dag. Nu dus niet!

Gelukkig was James uitermate tevreden over zijn sessies en keerde uitgeput terug naar huis. De foto's heb ik hem nagezonden, zodat hij zijn unieke vangsten in herinnering kan houden.