Kapitale baarzen zijn altijd welkom. |
En nu is het dan weer eens zover dat we samen op stap kunnen. Ik heb getwijfeld waar we naar toe moeten gaan, nu de vangsten de laatste tijd zo matig zijn.
Een getijdenwater wellicht? Ik waag het er op en zo treffen we elkaar bij een zeer lage waterstand. De boot en de auto moeten het zand in, om het water op te kunnen. Gelukkig weet ik me verzekerd van een betrouwbare auto en durf het wel aan.
Niet veel later zitten we op het water en gaan vrijwel direct verticaal aan de slag, omdat er een mooie stroming staat op de hoek van een stuw en een sluis. Hoopvol gaan we aan de slag op deze zonnige dag. Helaas worden mijn verwachtingen in de kiem gesmoord. Ondanks als onze pogingen, ook werpend, komt er geen enkele respons.
Het lijkt momenteel wel overal hetzelfde te zijn. Hele passieve vis. Maar goed de dag is nog maar net begonnen en wij zijn nog niet klaar. We gaan een lange kant afslepen en dan komt daar ineens die dreun waarop we altijd hopen. Reinier gaat het gevecht aan, terwijl ik alles doe om de landing voor te bereiden en de boot te "verankeren".
Gelukkig wachtte ons nog het een en ander, zodat onze pijn werd verzacht. |
Dan ineens verzamelt de vis zijn laatste krachten en komt het water uit. Bij deze sprong bevrijdt het zich van de haak en schiet dus los. Ik probeer de vis nog in het net te krijgen, maar deze ligt net te ver van de boot en zwemt langzaam van ons weg. Dit heb je dan ook weer. Eindelijk een mooie vis binnen bereik en weer net niet.
In ieder geval is er hier dus iets mogelijk en dus zetten we onze tocht voort. Dan gaan we toch weer twijfelen, want ondanks de vele kansrijke stekken, gebeurt er niets meer. Af en toe menen we even iets te bespeuren bij het verticalen, maar dit kunnen evengoed grondels zijn, die de staart van de shad even grijpen.
Na geruime tijd vangt Reinier toch zijn snoek, die echter vele malen kleiner uitvalt dan de vis van eerder, Maar goed, de eerste vis is binnen en na deze snel te hebben geretourneerd zetten we onze reis voort. We bevissen vele stekken die zich in het verleden hebben bewezen. We zien dat dit inderdaad geen enkele garantie biedt.
Eindelijk de tweede vis en de tweede soort. |
Dan toch nog een baars, eindelijk. |
Genieten aan het water. |
In een diep gat, met veel vis, vergaat het ons zoals eigenlijk al de hele dag. Er komt geen enkele aanbeet. Dan vaar ik het talud op en is Reiner aan de beurt. Hij krijgt een keiharde beuk op zijn verticaalhengel. Na geruime tijd komt er een kapitale baars boven, die we snel in de boot halen. Wat een feest. Bij het meten komen we tot 49 cm. Zo die zit.
Zo die zit. Als ze recht ligt meet ze 49 cm. |
En dan meent Reinier voor de zoveelste keer vast te zitten. Niet zo gek, want de kunstaasredder moest al heel wat keren worden ingezet. gelukkig slaagden we er telkens in het kunstaas terug te halen en Reiner ziet het alweer voor zich.
Het toetje van 47 cm met opgestoken kam. |
We hebben op verschillende manieren gefotografeerd. Reinier pakt de vis doorgaans in de bek vast en dan gaat de indrukwekkende rugvin doorgaans plat. Het zodanig vasthouden dat deze helemaal tot zij recht komt, lukt soms heel gemakkelijk als je hem op de hand houdt.
Lukt dit niet dan maak ik leg ik de vis in mijn hand en laat de staart steunen tegen de onderarm. vervolgens til ik met mijn andere hand de kam van de rugvin op. Op bijgaande foto's zie je het verschil. Doe het vooral op de manier die je het beste past en voorkom het laten vallen van de vis.