Pages

donderdag 27 augustus 2020

27 augustus 2020 Baarzendag

Oscar is blij met iedere vis.
Af en toe duurt het mij te lang alvorens weer met gasten het water op te kunnen en dan kijk ik of er gegadigden zijn die mee willen en zo niet dan ga ik alleen. Nu gaat Oscar direct in op het aanbod en spreken we af bij de helling die ik voor zondag op het programma heb staan  Dit biedt me de gelegenheid om een beter gevoel te krijgen bij de mogelijkheden.

Ik wilde niet zo vroeg, maar moest Oscar toch nog melden dat het desondanks een kwartier later zou worden. Andere zaken thuis wilde ik eerst van me af kunnen zetten. Vervelend hoor als je zonder instemming een andere energieleverancier krijgt toebedeeld. Eer je de zaak hebt terug gedraaid en andere partijen duidelijk hebt gemaakt dat je geen nieuwe aanbiedingen meer wilt, moet je tal van hindernissen nemen.

Allemaal hebben ze vrijwel hetzelfde formaat.
Nu ik dit van me heb afgeschud, kan ik lekker gaan vissen. Vrijwel gelijktijdig arriveren we bij de helling en laten niet nog meer tijd verloren gaan. Welgemoed en bij goed weer, vooral daarom heb ik deze dag gekozen, gaan we onderweg. Na enige tijd krijgt Oscar de eerste aanbeet en staat hij een snoek te drillen.

Deze bedankt voor de eer van een rustige landing en maakt zich voortijdig uit de voeten. In ieder geval is er dus iets mogelijk en gaan we vol vertrouwen verder. Dan krijg ik ook een vis aan de lijn, die er dezelfde mening op na blijkt te houden als de snoek. Deze baars komt dus evenmin binnen. Hebben ze dan weer zo'n dag van halve aanbeten?

Ja, alweer zo'n felle rakker.
Dan komen we bij een kribvak met een groot ondiep vlak, grenzend aan een diepere geul. Hier zien we dat de baarzen actief zijn. Kleine visjes vluchten in de oppervlakte om te ontkomen aan de hongerige baarzen, die zo rond de twintig centimeter groot blijken te zijn.

Daar komen wij achter door de plaats met ondiep lopende kunstaasjes te bestoken. We halen verscheiden baarzen binnen. Gewoon een leuke bezigheid in combinatie met de vele worpen die we maken. Wanneer het even stil valt besluiten we deze stek voorlopig even met rust te laten.

We slepen verder en ik krijg een keiharde aanbeet die overgaat in ...... niets! Bij het slepen wil het dus niet echt lukken. De bevestiging krijgen we wanneer Oscar even later hetzelfde overkomt.  Hierna kachelen we eindeloos door en werpen de hoeken van een put uit, hetgeen evenmin iets oplevert.

Terug bij de stek die eerder de baarzen opleverde, scoren we nog een vis, maar het lijkt hier ook wel over. De kleine rammelaars van Oscar sorteren geen effect meer en omdat er regen onze komt op komt besluiten de oever waar we nog een paar aanbeten hadden, nog eens over te doen. En andermaal krijg ik een harde aanbeet zonder de vis te kunnen haken.

Het diepe slepen heeft effect.
We besluiten het dieper te gaan zoeken, want daar komen meer signalen vandaan. En zo slepen we met dieplopende pluggen over het midden van de rivier. Daar zijn we al geruime tijd mee bezig, wanneer zich een vis meldt. Na de aanbeet blijft het rustig aan de andere kant van de lijn. Ik veronderstel een snoekbaars die als een dweil mee komt. En inderdaad, bij de boot wordt de vis wakker en probeert zich te ontdoen van de haken.

Gelukkig slaagt de vis er niet in en hebben we twee soorten kunnen vangen baars en snoekbaars.
En hierbij zal het blijven, althans wat de baarzen betreft. Want wij besluiten het na een vruchtloze periode van diep slepen over een andere boeg te gooien. De verticale techniek wordt ingezet om ons verlangen naar meer vis te realiseren.

De bonusvis van de dag.
En zo zitten we bij een paar interessante kribben de diepe plekken af te tasten. Plotseling voel ik een stevige weerstand, zonder overigens een echte aanbeet te hebben ervaren. Mogelijk is de vis van beneden gekomen. Dat doet er eigenlijk ook niet toe. Het gaat om een flinke vis, want de hengel krijgt het flink te verduren. Uiteindelijk ligt er een forse snoekbaars in het net.

Ondertussen is de dag ook flink gevorderd en begeven we ons in de richting van de trailerhelling. Natuurlijk laten we ons kunstaas zo lang mogelijk de kans bieden een vis te verleiden. Dit gebeurt echter niet en wij eindigen met 10 vissen op de teller; allemaal "baarzen".

Terug bij de helling kunnen we terug kijken op een mooie droge dag en toch een redelijk aantal vissen. Geen kapitale baarzen deze keer, maar wel actie. Het verlangen naar meer visdagen wordt er alleen door gestimuleerd.