Pages

maandag 7 september 2020

7 september 2020 Vandaag doen we een "piep-show", waarvan nauwelijks beelden.


De piep toch omgezet in een vis.

Bernd en Josef verblijven een week in een huisje aan een grote zandafgraving en brengen hun opblaasbare boot mee. Deze is voorzien van een kleine buitenboordmotor en een dieptemeter. Omdat ze het water niet kennen willen ze graag een dag met een gids mee en zodoende rijd ik 's morgens voor.

Ze hebben al een paar dagen aan het water geproefd, maar slechts een enkele vis gevangen. Ik weet dat het niet makkelijk zal worden hierin wezenlijke verandering te brengen, maar ga mijn best doen. Het voorvissen heeft wel enig inzicht gegeven, maar  nu is het weer andermaal erg zomers en is het dus afwachten wat de vissen gaan doen, of juist wat ze niet gaan doen.

De mannen hebben zelf spullen meegebracht en zitten al op me te wachten. De kennismaking is hartelijk en de klik is er meteen. We laden da boot en laten deze te water in de groene drap, die door de algen is ontstaan en door de wind op de oever verzameld. Dan gaan we op weg en de mannen zien het grote verschil met hun eigen boot. Ze gaan alleen hiervan al optimaal genieten, zo blijkt wel. 

We starten werpend en de mannen kunnen goed uit de voeten met hun korte stokken. Hoewel we het werpen geruime tijd volhouden, levert het niets op. Ook de baarzen die in de oppervlakte jagen, laten zich niet foppen. Dan belagen we een interessante stek verticaal. 

De vissen liggen er wel maar doen niet mee en zodoende slepen we even later met dieplopende pluggen. Dit wordt een beetje lastig met de korte stokken en daarom zet ik mijn eigen hengels in met een lengte van 2,70 meter. Omdat we nu evenmin respons krijgen verlaten we de plas.

Onderweg wisselen we van alles uit en hilarisch is de belevenis van Bernd met zijn zoon toen deze 5 jaar was. Dan ging hij met zijn vader op karper vissen. De beetverklikkers gaven het signaal af, waarop het ging gebeuren en dus kopieerde zoonlief dit vanuit zijn eigen perspectief. Een lange stok diende als "hengel". Hij kondigde de aanbeet aan door "piep-piep-piep" te roepen en vervolgens kwam hij in actie. Met de stok evenaarde hij het aanslaan en het drillen. Geweldig om dit zo voor je te zien.

Het zou ons goed van pas komen, want dan valt er in ieder geval nog iets om te lachen. Want de aanbeten laten erg lang op zich wachten. Eindelijk haak ik slepend langs een lange oever een baars. Dit brengt in ieder geval leven inde brouwerij. Deze vis gaat zonder foto retour want er komen waarschijnlijk nog wel meer ............

Bij een doorgang van de rivier naar een dode arm krijgt Bernd ook een mooie aanbeet ! Piep-piep-piep! De hengel is tijdig in stelling gebracht, maar de rest mag hij er bij denken. De vis is al weer vertrokken en dus vervolgen wij onze weg op zoek naar nieuwe aanbeten. Dit blijft een hele klus, want ook op de meest aantrekkelijke hotspots blijft iedere actie achterwege.

Dan naar de dode arm en slepen met grof spul op diep water. Iedere keer krijgen de mannen weer een inkijkje in de mogelijkheden die ze hier hebben en welk materiaal ze hierbij het beste kunnen gebruiken. De stemming blijft steeds goed. ook als een ondiep gedeelte visloos lijkt te zijn. Dan gaan we een andere diepe put bevissen en zien dat hier nauwelijks signalen op de dieptemeter verschijnen. En een vis haken doen we al helemaal niet.

De tweede baars van de dag, waarbij de eerste niet heeft geposeerd.

Dan terug naar de dode arm op en de oever uitwerpen.  Dit blijkt ook zonder effect te blijven en dus bevissen we de doorgang naar de rivier nog eens extra intensief. Die ene piep-beet duidt toch op actieve vis en je weet maar nooit. Gelukkig klopt onze theorie en krijgt Bernd een herkansing, die hij benut. Een tweede baars komt binnen.

Daarna keren we terug naar ons uitgangspunt. En hoewel we nog een paar keer de piepshow doen, komt er geen vis binnen boord. Ook niet wanneer we de doorgang van de rivier naar de plas nog eens met divers kunstaas uitwerpen. Daarom slepen we nog een kant af met klein kunstaas, maar ook dit blijkt kansloos.

Op een diep gedeelte gaan met groot rubber langzaam slepen op de elektro motor. Een onbekende techniek voor de mannen, die hoe spijtig dan ook, geen aanbeten oplevert. Zelfs geen "piep" dus. Omdat het einde van de dag nadert slepen we terug naar de helling en lijkt het geluk nog een keer onze kant op te vallen. Lijkt dus, want nu doet Josef de piepshow.

Het zit er op en we hebben slechts twee baarzen kunnen vangen. Gelukkig verneem ik later dat de gasten voldoende inzicht hebben gekregen om later succesvol met hun opblaasboot te zijn. Deze heeft een beperkte actieradius en dit betekent dat ze dicht bij huis moeten blijven. gelukkig heeft dit later succes niet in de weg gestaan.

Bij de helling is de algensoep werkelijk tot een dikke drap geworden. En wanneer de boot op het droge staat is een douche geen overbodige luxe. Gelukkig staat ons een spuit ter beschikking die door Josef deskundig wordt ingezet. Het is nog een hele klus, maar dan staan de boot en de trailer er weer tiptop bij. Hartelijk dank hiervoor.

Gelukkig hebben we een super gezellige dag gehad en heeft deze hen geen windeieren gelegd. Ze hebben de kennis later om kunnen zetten in succes. precies zoals het bij het vissen nu eenmaal is. Je kunt de natuur niet programmeren.