Pages

maandag 22 september 2014

20 september 2014 Robin komt vanuit de UK op bezoek

Bewonderende blikken voor een kapitale baars.
Robin heeft jarenlang in Nederland gewoond, maar is inmiddels al weer vele jaren terug in de UK. Het vissen in Nederland mist hij echter wel en nu heeft hij besloten tijdens een kort verblijf aan ons land, een dag met mij mee te gaan.

We hebben afgesproken bij een station op geringe afstand van de trailerhelling. Ik heb de auto nog maar net verlaten, wanneer ik iemand tegenkom waarvan ik denk: "Dat zou hem kunnen zijn". Inderdaad Robin heeft mij al herkend van de foto's.

Enkele ogenblikken later zijn we al weer onderweg en bereiken de helling. Leuk als het allemaal zo geregeld kan worden en het nog klopt ook.

Hoewel we direct al veel te bespreken hebben, stel ik voor snel het water op te gaan, om ons gesprek daar voort te zetten.

Blij met eerste snoek, slepend gevangen.
We hoeven gelukkig niet zo heel lang te wachten tot de eerste rover zich meldt. Een flinke snoek mag met Robin op de foto. Toch springen de vissen vandaag niet in de boot. Ik besluit een flink eind te slepen, om zo een groot traject af te vissen.

Onderweg weten we een mooie grote baars te vangen. Dit is echt een formaat dat men aan de andere kant van het Kanaal niet tegen komt. Dus pure vreugde voor mijn gast.


Verticale snoek voor Robin op de Komodo.
In de buurt van een veerpont besluit ik te gaan verticalen. We zoeken de stroming van de pont, nu de rivier vrijwel stil staat. En daar haakt Robin op de soepele Godfather Parabolic een volgende snoek.


Ik zet de elektro in de ankerstand en we buigen ons over de vis. Na deze te hebben onthaakt en gefotografeerd, blijken we plotseling in de route van de veerpont te drijven. Blijkbaar is de ankerstand op de afstandsbediening geraakt en is de boot van zijn stek gedreven.

We verwijderen ons snel uit de route en worden bestraffend toegesproken door de veerbaas. Terecht natuurlijk en ik biedt mijn verontschuldigingen aan. Nadien zal blijken dat hij Rijkswaterstaat heeft ingelicht en die zal ons later op de dag nog een keer aanspreken.

Enfin, ik ben overtuigd van mijn goede intenties en hoop nu maar dat anderen dat ook als zodanig accepteren. Of dit zo is, zal de tijd leren.

Maar wij zitten even later al weer helemaal in onze passie, wanneer een volgende baars zich meldt.
Zo komen er toch de nodige vissen binnen.

Roofblei op kleine geworpen plugjes.
Dan wordt het lastig en verzinnen we een volgende list. We werpen met kleine plugjes e.d. in de kribvakken het taludje af. We starten op het ondiepe en vissen naar het randje van het talud. Zo vangen we nog een paar roofbleien en baarsjes.


De Asp-spinner arresteerde deze snoek.
Op enkele gekende stekken laten de vissen het afweten. Dus gaan we verder met de kribvakken uit te gooien. Ik werp in het verlengde van de krib een Asp-spinner. Wanneer deze is teruggevist naar de kop, zien we beiden hoe een snoek deze arresteert en wij daarmee de snoek.

Ook nog een mooie winde op een spinner.
Ten slotte weet een spinner nog een winde te verleiden. Een mooie stevige vis, die het aantal soorten op vier brengt. Een mooie afsluiter van een fijne dag. Want het terug slepen naar de helling levert niets meer op en de dreigende regen maakt dat we vaart maken om droog te kunnen stoppen. Gelukkig slagen we daarin.
Ik zet Robin weer af bij het station. We nemen hartelijk afscheid en Robin laat weten volgend jaar terug te willen komen.

Tot ziens dus.