Pages

donderdag 11 februari 2016

10 februari 2016 Ruig weer dwingt ons de luwte in.

Op enig moment laat Oscar weten er wel weer eens zin in te hebben, een dag vissen vanuit de boot. Ik bewaar goede herinneringen aan de voorgaande dagen, waarbij Frans ook dikwijls aanwezig was. Nu komt Oscar alleen en niet voor niets, weten we achteraf. De hele dag door weten we vis te vangen, waarbij hele mooie exemplaren, tot bijna 80 cm toe. De dag eindigde met ongeveer 20 vissen op de teller.
Even samen in de camera kijken!

We ontmoeten elkaar op een mooi tijdstip. Voor ons betekent dit, niet voor dag en dauw op, maar gewoon op een normale tijd opstaan en dan gaan met die banaan. Er staat een flinke wind en het water staat erg hoog. De intense regen van de voorgaande dagen heeft voor drassige toestanden bij de helling gezorgd. Omdat we nauwelijks ruimte hebben om te draaien, komt de auto volop in de drap te zitten. De vierwiel aandrijving blijkt onvoldoende als je de boot achterwaarts omhoog moet duwen terwijl de wielen al 10 cm zijn weggezakt. In alle rust bekijken we de situatie en besluiten de boot af te koppelen. Deze duwen we een stukje terug en draaien hem. Een steen achter het wiel en deze staat. Nu heeft de Subaru geen moeite meer met de modder en even later kan de Tomasco te water.

Gewoon weer zo'n schitterende stevige vis.
We moeten de boot aan de kant houden, want de steiger is onbereikbaar door het hoge water. We lossen dit op en tuffen al snel richting rivier. Deze stroomt inderdaad als een gieter, met een harde wind er over heen. Daarom vaar ik direct naar een plek waar we weten dat we beschutting hebben.
Hier is het behoorlijk aangenaam en dus kunnen de shads naar beneden.

Behalve de verticaalhengel, zet Oscar ook een hengel in de steun met een dropshotmontage. Een shad wordt zo constant een cm of dertig boven de bodem gepresenteerd. Het duurt echter lang voordat deze hengel een vis oplevert. We moeten zo wie zo een poos geduld hebben eer de eerste vis zich meldt. Het is wel direct een mooi exemplaar en we krijgen direct meer vertrouwen. Een vertrouwen dat gelukkig niet wordt beschaamd.
Gaandeweg komen de aanbeten door. De eerste vis die Oscar tevoorschijn tovert is een baars. Later blijkt dit tevens de laatste baars van de dag te zijn. We bevissen een bepaald traject op verschillende dieptes, maar zien wel dat tussen de 5 en zes meter vandaag de meeste vis oplevert. Wanneer we besluiten het een stuk verderop te proberen, ervaren we dat dit geen goede beslissing is. Dus gaan we vrij snel terug naar het traject dat ons vertrouwen geniet.
Ook genieten we nog even een kop soep, alvorens er weer geconcentreerd tegen aan te gaan. Af en toe moeten we ook wat regen verdragen. Het is nauwelijks de moeite waard en de perioden met zon maken het helemaal goed.

Goed verstopt, deze Playboy 9 cm.
Ook nu blijven de aanbeten komen en moeten we ook heel wat vissen lossen. Zelfs die keiharde aanbeten, waarbij de hengel vrijwel uit je hand geslagen wordt, leveren geen garantie voor een vangst. Grote en kleine vissen lossen elkaar af. Wanneer ik aan Playboy van 9 cm monteer in de kleur Red Green Crab krijg ik enkele aanbeten op rij, schitterend. 
Oscar weet op de vaste hengel een vis te vangen, maar moet ook enkele aanbeten missen. Tenslotte komt er bij hem nog een keiharde aanbeet en deze vis blijft gelukkig hangen. Het duurt geruime tijd eer we deze in de boot hebben. Het is een hele dikke vis van bijna 80 cm. We besluiten dat we dit een hele goede afsluiting is.
De spullen worden ingepakt en we varen voor de wind naar de helling. Ook nu moet de boot naar de oever. Toch verloopt het traileren soepel en rijden we naar de auto van Oscar. Het begint langzaam te regenen en daarom zetten we zijn spullen snel over in zijn auto. We hebben een super dag gehad en nemen die fijne herinnering beiden mee naar huis. Maar daarvoor spreken we af dat we dit zeker nog een keer over gaan doen.