Pages

donderdag 9 juni 2016

29 mei 2016 De handdoek is onontbeerlijk, maar wel 14 vissen, vier soorten in de boot.

Tot 48 cm kwamen er vele baarzen in de boot
Jan-Philipp is een vertrouwd gezicht geworden bij mij in de boot. Soms komt hij alleen, maar zijn zoon Philipp of vriend Mark komen ook regelmatig mee. Deze eerste dag na de gesloten tijd is zoonlief aan de beurt. We hebben afgesproken bij een stuk water waar we een jaar geleden rond deze tijd heel veel succes hadden.

Philipp weet ze zelf ook te vangen.
Hoe anders was het een jaar geleden echter? Toen stroomde de rivier matig en nu was het een bruine modderpoel. Er zat bovendien nog meer water aan te komen. Toch gingen we vol goede moed aan de slag. Het werd echter een zware beproeving, want er kwam slechts af en toe een aanbeet. Bovendien werkte het weer niet mee en legden we in korte tijd zes shads weg.


Over en weer op de foto.
Met andere woorden: we werkten hard, maar kregen geen loon naar werken. Na een halve dag hadden we drie baarzen kunnen vangen. Het was taai en vermoeiend. Toch vonden we de moed om door te gaan en werden gelukkig alsnog beloond.

De enige snoek die we vingen.
We zetten onze zinnen op de kribkoppen en kregen plotseling aanbeet na aanbeet. Bij iedere kop leek ineens wel een actieve "wachter" te "wonen".

Als één van de eersten kwam er een snoek achter die keiharde aanbeet vandaan. Daarna volgden vooral baarzen. Een forse snoekbaars maakte het roofvispalet compleet en met een roofblei sloten we de dag af.

Te fors voor de foto?
Maar dit gaat wel erg snel. We besloten na een moeizaam begin dus heel gericht een paar stekken aan te varen en dit lukte prima. Behalve de snoek en de baarzen, kwam er ook een forse snoekbaars binnen.  Het fotograferen ging achteraf bezien niet helemaal goed. In ieder geval is het wel een speciale foto geworden en dus nemen we die gewoon mee.


Tenslotte besloot ik nog een kant af te vissen, die normaal gesproken garant staat voor vis. Dat dit nog niet was gebeurd stond mij helemaal niet aan en dus was het onze laatste actie van deze dag. Lange tijd leek het erop dat deze poging vruchteloos zou blijven, totdat de hengel langs de oever een geweldige zwieper vertoonde.  Het bleek om een roofblei te gaan, die de teller op 14 zette. We waren heel erg blij met dit eindresultaat, dat lang buiten bereik leek te blijven.


Zoals op alle foto's van Philipp te zien is, kan het niet zonder handdoek. Dit geeft in ieder geval meer zekerheid ten aanzien van het vasthouden, want zo stuiteren de vissen in ieder geval niet door de boot. Steevast hoort bij het terugzetten de kanttekening "zonder handdoek". Tja die is wel eens mee te water gegaan.......................