Pages

woensdag 19 oktober 2016

17 oktober 2016 In de wetenschap dat het morgen slecht weer wordt, genieten wij dubbel en dwars.

Vader en zoon hebben weer een mooie herinnering er bij.

Roel heeft de rollen omgedraaid. Zijn zoon krijgt een visdag cadeau en die wordt optimaal benut. De gemiddelde maat is niet bijzonder groot, maar een baars van 44 cm blijft indrukwekkend. In totaal kwamen er 17 vissen binnen en daar doen we het zeker voor. Heerlijk weer en droog, dat maakt het plaatje helemaal compleet.

We treffen elkaar later dan afgesproken omdat mijn gasten oponthoud in het verkeer ondervonden, terwijl ik de pen voor het disselslot, met daarin nog de sleutels, onderweg verloren heb. Ik kwam er vrij snel achter, maar kon het niet terugvinden. Daarvoor speciaal nog weer terug naar huis gereden, maar helaas. Deze kon er nog wel bij, nu de auto in de garage staat en ik met een vervangende auto reed. Een probleem komt immers zelden alleen. Het resultaat was in ieder geval dat we allen ongeveer een half uur te laat arriveerden en dus niet op elkaar hoefden wachten.

Deze snoek bracht ons in een hachelijke situatie.
Dan maar snel het water op, want bijpraten kunnen we daar wel. En zodoende kunnen de pluggen te water en hun werk gaan doen. En dat gaat snel, want we zijn nog maar net onderweg of de eerste baars meldt zich. Roel ziet dan dat de lijn om de hengel gedraaid zit. Dit is bij het in elkaar zetten van de twee delen blijkbaar fout gegaan.Een snoek trekt zich daar echter niets van aan en zo ontstaat er een hachelijke situatie. Het lukt de lijn strak te houden en de hengel correct in elkaar te zetten. Dan kan de vis worden gedrild. Geen saai begin van de dag dus!

Een nest met drie hele kleintjes nog!
We slepen rustig voort en spreken onderweg af welke stekken we op de terugweg werpend en verticalend aan de tand gaan voelen. regelmatig komt er een vis binnen en ondertussen verbazen we ons over de vele jonge futen die er medio oktober rondzwemmen, afhankelijk van hun ouders.

Met de Rapala Super Shad.
De vissen die we vangen zijn vooral kleine snoeken en baarzen. Hoewel ik de ervaring heb dat kleine pluggen op dit water het beste scoren, hangen we af en toe iets anders aan de lijn. Anders wordt het ook zo'n self-fulfilling prophecy. En zo laat Patrick zien dat de Rapala Super Shad ook in trek is.Één van de vele deze dag.


Op de terugweg gaan we werpen en verticalen. Het werpen met jerkbaits levert slechts één tik op, maar geen vis. Zelf vang ik verticaal nog een snoek. De keiharde aanbeet, gevolgd door een snelle run maakt het direct duidelijk dat het om snoek gaat. Één van de vele deze dag.
Bij een brug staan alle hengels in de steun en kan er dus niet even worden versneld met de hand. Dus geef ik een kort stootje gas en warempel, er slaat direct een hengel krom. Blijkbaar een snoek over de streep getrokken.

Een indrukwekkende 44'er baars.
Ondertussen komen we in de buurt van de trailerhelling en toont de teller het aantal 14. Daar mogen wat ons betreft nog wel een paar bij. En deze wens wordt vervuld. Roel slaat vast op een grote baars. Deze komt keurig binnen en blijkt 44 cm te meten. Een indrukwekkende vis en zeker groot voor dit water.Werpend alsnog verleidt tot een aanbeet.
Wanneer we langs een hoekje varen, ziet Patrick dat een vis het kunstaas mist. We besluiten de vis nog een kans te geven en deze wordt benut. Een leuke snoek weet zijn prooi deze keer wel te verschalken en zijn vergissing te ervaren.

Patrick maakt nog een paar worpen en weet ook nog een baars te verleiden. Zo zie je dat een gevarieerde visdag ontzettend leuk is. Je bent niet verzekerd van resultaat, maar vergroot wel je kansen.Achterwaarts naar de rand van de boot.
Er komt ook nog een kreeft binnen. Eerder hadden we er al één binnen bereik toen Roel een vislijn haakte die in een tak verstrikt zat. In die tak bleek ook een kreeft te huizen. Nu had de kreeft een plug in de houdgreep. Ik plaatste de kreeft op de rand van de boot en deze wist feilloos waar het water was en gleed elegant over boord.
Onze concurrent, waar we niet altijd even blij mee zijn.
De dag zat er op en we keerden weer huiswaarts. het was een mooie dag met veel variatie, zoals ook de aanwezigheid van zwanen en aalscholvers. Niet dat je van alles even blij wordt, maar dat is ongetwijfeld wederzijds.