Pages

maandag 21 november 2016

19 november 2016 Een geslaagde les verticaal vissen

De volledige controle leverde heel wat vissen op.
Eigenlijk wilde JP al een week eerder komen, maar toen stond er al een afspraak in de agenda. Nu moest het gaan gebeuren. Helaas had ik wel mijn telefoon aangezet maar niet ingelogd, zodat er aan beide zijden twijfel ontstond over het doorgaan. Gelukkig kwam ik nog op tijd achter mijn vergissing en zo troffen we elkaar deze ochtend om zo snel mogelijk het water op te gaan.

Mooi op de hoofdhaak met de Playboy 135.
Onderweg bekeek ik al vast weer een paar mogelijke stekken, maar was niet enthousiast. Dus zo snel mogelijk naar ons doel. Daar was het gelukkig nog rustig en konden we in alle rust aan de slag. JP had al vaker verticaal gevist en gevangen, maar nog nooit kunnen ervaren hoe het is de aanbieding helemaal te controleren. De omstandigheden vandaag brachten daar radicaal verandering in.


Toen de zon nog scheen.
Om  kort te gaan, we vingen deze dag 19 vissen: 3 baarzen en de rest snoekbaars. Het was een schitterende dag, totdat de wind naar het noorden draaide en een hele koude wind de aanbeten abrupt deed stoppen. Het was ineens gebeurd. We hebben nadien nog wat andere stekken aan de tand gevoeld, maar er was geen eer meer te behalen.
Zo rond de 50 cm.
Maar tot die koude inviel was het optimaal genieten van het weer en de aanbeten. JP voelde precies wat er daar beneden gebeurde. Niet iedere aanbeet leverde vis op, maar we gingen mooi gelijk op.

Het waren over het geheel genomen geen grote vissen. Snoekbaarzen rond de 50 cm. Soms kleiner en dan weer iets groter.
Een vis met een bochel.
Er kwam bij JP een grotere vis binnen die gehandicapt was. Een kromme rugvin en een enigszins gedrongen staart. Toch een indrukwekkende vis die er verder gezond uit zag.

Een baars van 45 cm.
Zelf kon ik het niet laten om af en toe een worp dicht onder de kant te maken en ook nu had ik weer succes: een baars van 45 cm kon mijn aanbieding wel waarderen.

En zo waren we geconcentreerd bezig. De hengel die we van een zwaardere shad hadden voorzien en die rustig mee hobbelde, bleef helaas onaangeroerd. Dat overkwam de soep die ik had meegebracht niet. Deze werd volledig verorberd, door onszelf wel te verstaan.

Daarna waren we weer scherp en wisten nog een paar vissen te vangen. De kleine schnabbels konden we nauwelijks verzilveren. Erg kleine vis waarschijnlijk.
De Booby Trap vol overtuiging genomen.
Helaas kam er geen snoek meer kijken. Het wil wel eens gebeuren dat er geen aanbeten meer komen van de andere vissen en de snoek ten tonele verschijnt. Nu dus niet. We waren echter heel tevreden over het aantal en de omstandigheden.

Toen we de boot trailerden waren we blij er een punt achter te zetten. Het aangename weer was echt voorbij en de behaaglijke warmte in de auto genoot zonder meer de voorkeur.

Een dag later hebben Luus en ik het er bij laten zitten. Samen een bak koffie genoot onze voorkeur boven het trotseren van weer, wind en regen.