Pages

dinsdag 14 maart 2017

13 maart 2017 Het zit niet voor iedereen mee.

Ze zitten er wel, maar weten Roberts shads niet te vinden, helaas!
Dag twee hebben we op dezelfde locatie afgesproken. De wind is gaan liggen en maakt ons blij.
Het eerste stuk vaar ik rustig om Serge de gelegenheid te geven zijn lijn opnieuw van een onderlijn te voorzien. Die schade was nog van de vorige dag overgebleven en omdat alle bagage in de boot was achtergebleven, moest het nu nog even gebeuren.

We spreken over de manier van vissen, zo als zij het hebben gedaan met de "Weltmeister". Hij maakt blijkbaar optimaal gebruik van de dieptemeter / fishfinder. Ook het pelagisch vissen wordt op die manier gedaan. De vis opsporen en dan het aas aanbieden. Tja, dan steek ik anders in elkaar en dan is het waarschijnlijk teleurstellend als ik meestal het zelfde antwoord geef op de vraag: "Gibt es Fisch auf dem Echolot?" Dan zeg ik dikwijls: "geen idee".

Ik leg dan uit dat het mijns inziens ook weinig zin heeft op het type water dat we nu bevissen. het stromende water laat misschien wel signalen zien, maar je bent er al weer voorbij of de vis is al weer weg, voordat je iets kunt ondernemen. Soms zie je in een kuil vis liggen en kun je deze plek proberen nauwkeurig te bevissen. Iets dat in een hele sterke stroming dikwijls niet eenvoudig is. Dan is de diepte en stroming wat mij betreft voldoende om me op te focussen.

De grutto's rusten even uit.
Daarnaast vind ik het interessant de omgeving in me op te nemen. De flora, die langzaam weer tot leven komt en de vele vogels die nu nog in groepen bij elkaar zijn. Je hoort en ziet de grutto's, wulpen en tureluurs. De vele ganzen, baltsende futen, zaagbekken, roofvogels, ooievaars en nog vele andere soorten.

Ze begrijpen die andere manier van het benutten van de dieptemeter wel en leren ook steeds beter de controle te houden over de shads. Zwaardere loodkoppen zijn wel een vereiste. De één gaat het makkelijker af dan de ander. Af en toe steekt enige frustratie de kop op. Temeer als anderen wel vangen en jij niet. Maar we blijven positief en ik reik voortdurend alternatieven aan voor de montage en aanbieding van het aas. Eens gaat het helemaal goed komen. Ik weet ondertussen steeds beter wat al die jaren mij aan kennis en ervaring hebben opgeleverd. Dat verticalen leer je niet in een paar dagen en zeker niet op hard stromend water.

Niet allemaal even groot dus.
In het begin gaat het gelijk los en krijg ik zelf ook direct een paar mooie vissen aan de lijn. Het drillen besteed ik uit. Dan kan ik tevens de boot optimaal sturen en  het landen beter controleren.

Serge verstaat het kunstje erg goed en tikt al snel een paar mooie vissen uit de stroming. We vissen zo een paar voor de hand liggende stekken af. Helaas is het ook op deze doordeweekse dag, druk op het water. Wel vijf visboten zijn er in de weer. Dit legt nu eenmaal beperkingen op.

Zodoende beland ik op een plek die ik normaliter over sla. De "ervaring" heeft geleerd dat hier weinig te halen valt. Hoe anders is het echter vandaag. Ook hier blijkt nu fraaie snoekbaars te vangen. We varen van helder water het zanderige stromende water in en juist op die scheiding slaan de rovers toe en wij dus ook! Overigens enkele dagen later al niet meer. Dan is het water weer een meter gezakt.

Dan weer een stevig exemplaar, zoals de meeste.
We begeven ons halverwege de dag op een stuk water zonder stroming en constateren dat de vis hier niet zo makkelijk kan worden gelocaliseerd. Het duurt nogal lang, voordat er weer eentje boven komt. Het biedt ons wel de gelegenheid in alle rust even iets te eten en te drinken.

Dan is de stroming toch veel aantrekkelijker, ondanks de hogere moeilijkheidsgraad. En dus zitten we even later al weer de bodem af te tikken nabij de stroomnaden.

En dan komen er weer mooie exemplaren in de boot. Helaas geldt dat niet voor iedereen en dat is jammer. Maar het feit dat de vis er is en actief is, geeft hoop en met tien vissen aan het einde van de dag zijn we in onze nopjes.
Aan het einde van deze dag geef ik Robert een zakmes van Fishing Guide Johan, voor de grootste vis. Serge krijgt er ook één voor de meeste vissen. We hebben geboft met het weer en het overnachtingsadres heeft ook prima uitgepakt. Een prima bediening, ontbijt en volop gelegenheid om in de lunch te voorzien. Een adres om te onthouden en aan te bevelen aan anderen.

Fijn om achteraf onderstaande reactie te mogen ontvangen. Daar doe je het als gids immers voor.


Guten Abend Johan,

vielen Dank für die schönen Fotos. Es hat uns wieder unheimlich viel Spass gemacht.
Das hier war die schönste Stelle wo wir bis jetzt in Holland geangelt haben .
Wir freuen uns jetzt schon auf unsere nächste Angelpartie mit dir. Super!

Aller liebste Grüsse aus Luxemburg.

Serge