Pages

zaterdag 13 oktober 2018

13 oktober 2018 Vissende vogelaars

Boven water ook voldoende te zien.
Guido heeft zijn vriend Freek in de achterliggende tijd dermate besmet met het visvirus dat ze nu samen komen. Freek is minstens zo enthousiast als Guido en samen delen ze bovendien de liefde voor de vogels. Omdat de mannen geen auto ter beschikking hebben, pik ik ze bij huis op. En zo rijden we samen naar de helling. Een klein water met heel veel natuur en dit houdt tevens in dat er veel vogels zijn.

De mannen neuzen alvast rond, terwijl ik de boot te water laat. Er is ook zoveel te zien, mits je er oog voor hebt natuurlijk. Als we kunnen vertrekken, stappen de mannen in en maken hun hengels in orde.
Wat er nog ontbreekt vul ik wel aan. het lijkt een mooie dag te worden en zo gaan we van start.

Lekker onderweg.
Het is voor Freek de eerste keer dat hij met de boot gaat vissen en hij is dan ook erg benieuwd, hoewel natuurlijk ernstig geïnfecteerd door Guido. Wel heeft hij duidelijk in zijn hoofd waarmee gevist moet gaan worden. De Rapala jointed 13 staat hoog genoteerd.

Samen met Guido menen we dat iets kleiners hier beter tot zijn recht komt, maar de rotsvaste overtuiging van Freek stelt ons uiteindelijk behoorlijk in het ongelijk. En zo zie je maar weer dat hetgeen vertrouwen biedt niet genegeerd mag worden.

Veel van dit slag baarzen.
Vanaf het begin loopt het aardig goed. Vele kleine baarzen vergrijpen zich aan onze pluggen. Uiteindelijk blijken het ruim 30 te zijn geweest. Gelukkig zitten er ook fraaie exemplaren tussen. Dat wil zeggen dikke dertigers. De veertigers zijn hier echter dun gezaaid.

Af en toe  grijpt een snoek ons aas en we weten er vier te landen. Geen monsters maar wel heel verschillend van de baarzen die we vangen. Er komen ook nog 5 roofbleien tussendoor, met hun venijnige aanbeten. Deze zijn ook geen van allen erg groot. het lijkt er dus op dat de kleine vissen zich tegoed willen doen voor de winter. Wij zijn ze graag van dienst, al hoewel een ander een lure draaien natuurlijk toch iets anders is.Vrienden genieten samen!
Freek heeft ons aardig te pakken als zijn jointed 13 door een flinke vis is gegrepen. Guido en ik zijn benieuwd wat hij gaat vangen en zien tot onze verbazing een stevige snoekbaars in de oppervlakte verschijnen. Deze komen hier niet zoveel voor en juist op deze plug weet hij er één te vangen. We zullen maar denken: nooit te oud om te leren.

Geen straf om hier te zijn.
Zo zijn wij onderweg, terwijl de mannen elkaar voortdurend attenderen op de talloze vogelgeluiden en daar de juiste naam bij zoeken. Wat is de natuur dan veelzijdig en boeiend. Zowel de vogels boven water als onder de oppervlakte, de vissen dus, brengen zoveel leven in de brouwerij dat we ons geen moment vervelen.
Wanneer we weer terug zijn bij de helling staat de teller op 41 vissen. Wat een aantal zeg! Freek in natuurlijk enthousiast. Hopelijk heeft hij nu niet de indruk dat het altijd zo'n feest is, want dan komt hij bedrogen uit. Guido zal hem wel corrigeren als dit het geval mocht zijn.

Drie soorten rovers voor Freek.
Wanneer de boot op de trailer ligt en alles is opgeruimd, rijden we weer huiswaarts. ik zet de mannen weer af bij huis en we zeggen elkaar "tot ziens". Dit gaat waarschijnlijk wel weer gebeuren, want we zien elkaar vrijwel ieder jaar. Het was weer leuk en dus zie ook weer uit naar de volgende ontmoeting.