Pages

dinsdag 26 februari 2019

26 februari 2019 Een andere verticaalstok doet wonderen; net geen 50 centimeter baars!

Hoog en dik, net geen 50 centimeter.
Roel komt voor één dag, omdat mijn agenda geen twee dagen achtereen meer toe laat. Hij was weer graag twee dagen gekomen, mede omdat het weer zo mooi was. Maar helaas had ik reeds andere verplichtingen, die dit in de weg stonden. Overigens ook een prettige verplichting hoor!

Roel liet me weten vroeg van huis te willen vertrekken, om de files voor te zijn. Na afloop zou hij dan weer laat vertrekken, in de hoop dat de files dan zouden zijn opgelost. Dit lukte allemaal erg goed en dat maakt de reis dan een stuk makkelijker.

Zoals gezegd, het weer was schitterend. Wel een hele hoge luchtdruk, waarbij dan de vraag rijst hoe de vis daarop gaat reageren. De barometer liet me 's morgens 1038 hPa zien. Gigantisch en derhalve geen hoge verwachtingen bij het vissen.

Bijkomend voordeel is de geringe wind, zodat we relaxed kunnen verticalen. En dit is wat Roel vandaag dus wil. Hij wil het verticalen echt onder de knie krijgen en heeft zijn wensen duidelijk op tafel gelegd. Hij wil met één van mijn Godfathers vissen en met kleine shads die een ware loodkop hebben. Daarom heb ik meerdere shads kleiner dan 10 cm geprepareerd met loodkoppen van 18 tot 20 gram.

Na de koffie gaan we op stap en zien dat het rustig is bij de helling. We zoeken onze stek en hebben vooralsnog met een licht windje te maken. We schuifelen heen en weer over verschillende dieptes, maar kunnen de vis nog niet vinden. Dan na anderhalf uur zoeken krijgt Roel een aanbeet en hoe!
Een opzienbarende vis.

Roel vangt zijn allergrootste, hoge en dikke baars ooit. Het is een exemplaar van net geen 50 centimeter. Maar wat vooral opvalt is de hoogte en de omvang. Tjonge wat een kneiter zeg! Na het landen en fotograferen gaan met frisse moed verder. Mogelijk liggen er hier meer van dit slag vissen.
Twee tegelijk, allebei klein

Deze hoop gaat vervlogen, want wat ook proberen op dit talud, er komt niets meer los. Pas uren later vinden we de stek van de dag. Het blijkt weer eens om die beruchte vierkante meter te gaan. Twee keer hebben we een double hook-up, maar uitsluitend kleine vissen.

Roel weet nog twee kleine baarzen te vangen; het is echt zijn baarsdag. Maar bovenal zijn verticaaldag. Hij neemt lange tijd de leiding in handen. Zelfs de kleinste vissen zijn niet veilig. En alles op één en dezelfde shad. Ik herinner hem er aan dat er nog een paar liggen, die hun vangkracht twee dagen eerder hebben bewezen. Maar hij is standvastig en volhardt in zijn keuze.


Ook deze twee kwamen tegelijk boven water.
Bij 10 vissen valt het stil. en zoeken we verder. We krijgen echter niets gedaan, behalve de bekende staartbijters die je niet kunt haken. Vandaar dat we ten slotte besluiten nog een keer terug te gaan naar de beruchte vierkante meter. En daar vangen we warempel nog niet visjes en is onze dag compleet.

We hebben het goed gehad, want het windje ging geheel liggen en deze omstandigheid leverde ideale condities voor het verticalen. Met veertien vissen, waarbij dus die ene bonus, kijken we terug op een zeer geslaagde dag.